България ВСС ще избира Иван Гешев за главен прокурор Главният

...
България ВСС ще избира Иван Гешев за главен прокурор Главният
Коментари Харесай

ВСС ще избира Иван Гешев за главен прокурор

България Висш съдебен съвет ще избира Иван Гешев за основен прокурор Главният прокурор е един от така наречен тримата огромни в правосъдната система  Надежда Неменски 23 октомври 2019, 23:08  Висш съдебен съвет ще избира Иван Гешев за основен прокурор
Висш съдебен съвет ще избира Иван Гешев за основен прокурор
 Баща опита да убие 7-годишното си дете
Баща опита да убие 7-годишното си дете
 По искане на Цацаров: Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати
По искане на Цацаров: Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати
 Хванаха избягалия пандизчия, отишъл си у дома
Хванаха избягалия пандизчия, отишъл си у дома
 Цацаров за избора на Гешев: Не се случва нищо извънредно
Цацаров за избора на Гешев: Не се случва нищо извънредно
 Маринов: Явно обвиненият е Европейската комисия
Маринов: Явно обвиненият е Европейската комисия
 Борисов: Докладът на Европейска комисия е добра вест, само че отново не сме идеални
Борисов: Докладът на Европейска комисия е добра вест, само че отново не сме идеални
 Задържаха кмета на Несебър, повдигнаха му обвинявания
Задържаха кмета на Несебър, повдигнаха му обвинявания

ри дни преди локалния избор, ще се организира различен значим избор – този на основен прокурор на България. Пленумът на Висшия правосъден съвет ще заседава в четвъртък с единствена точка в дневния ред - чуване на претендента и избор на основен прокурор. Единственият номиниран е актуалният заместник-главен прокурор Иван Гешев, съобщи организация БГНЕС.

Главният прокурор е един от така наречен тримата огромни в правосъдната система. Освен него такива са и ръководителите на Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Те се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) за период от седем години без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение.

Иван Гешев: Нямам асансьор, който да ми стига до хола

Засега президентът не е дал безапелационен коментар дали ще наложи несъгласие, в случай че бъде определен Иван Гешев за основен прокурор .

„ Конституцията ясно демонстрира по кое време и по какъв начин се произнася президентът “, сподели Румен Радев преди към месец. През май тази година президентът организира поредност от срещи с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Тримата огромни са по право негови членове. Пленумът на Висшия правосъден съвет би трябвало да одобри решението за избор на претендент с болшинство не по-малко от седемнадесет гласа с очевидно гласоподаване и неотложно го изпраща на президента. Иван Гешев бе първата и остана единствена номинация. Всички 11 членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се сплотиха към неговата кандидатура. Според Прокурорската гилдия Гешев напълно дава отговор на законовите критерии, има нужния опит и морални качества да заеме поста. Сред причините е и фактът, че Иван Гешев е бил административен началник на Специализираната прокуратура за интервал, в който тя е отчела положителни резултати в битката против проведената престъпност и корупцията. Прокурорската гилдия не вижда никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои специалисти дефинират като прекомерно шумни.

На идващия ден след номинацията Гешев съобщи, че номининацията от всичките 11 члена значи голямо доверие към него и няма право да излъже това доверие. „ Срещу това доверие стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от борби и отговорност. Залогът тук е доста огромен - оцеляването на всевъзможни олигарси, мутри, против които ние водим дела”, сподели тогава той.

Цацаров за избора на Гешев: Не се случва нищо извънредно

След номинирането му бяха изпратени доста писма в негова поддръжка .

Висш съдебен съвет пресметна, че в 73 от мненията и позициите е декларирана поддръжка за кандидатурата на Иван Гешев и/или е насочен апел за осъществяване на процедурата в сходство със закона и без поддаване на опити за вмешателство. В 12 мнения е изразено противоречие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за преустановяване на изборната процедура.

Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров поддържа кандидатурата на своя заместител: „ Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка. Ще дам своя глас в поддръжка на господин Гешев, ще дам този глас и в случай че се постанова, ще гласоподавам и повторно за господин Гешев. Казано по различен метод, аз смятам, че това е добър избор за българската прокуратура “

Премиерът Бойко Борисов също разяснява избора на нов основен прокурор. Той съобщи, че работи добре с Иван Гешев във връзка с битката с корупцията. Според Борисов прокурорите би трябвало да бъдат оставени да създадат своя избор.

Малко след номинирането на Иван Гешев започнаха митинги .

Още на 25 юли два митинга се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет. Единият беше в поддръжка на номинацията на заместник-главния прокурор, а другият, проведен от „ Демократична България” – срещу. Пред протестиращите тогава някогашният правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев, тъй като тя не дава отговор на публичния интерес.

В деня преди съвещанието на пленума основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че чака напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за основен прокурор на България. „ Това е изкуствено основано напрежение”, счита той. „ Напрежението и митингът е опит за политически напън. На първите митинги, когато беше открита процедурата за избор на основен прокурор, един политически водач сподели в прав текст, че това е политически напън. Той се споделя Христо Иванов “, съобщи Цацаров.

Мандатът на сегашният основен прокурор изтича на 10 януари 2020 година

По искане на Цацаров: Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати

Кой е Иван Гешев?

Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България, се споделя в информация от Висш съдебен съвет. Професионалната му кариера в правосъдната система стартира на 01.02.1995 година като асистент – следовател в Столична следствена работа, а от 21.05.1996 година е следовател в Столична следствена работа. В интервала от 17.04.2006 година до 11.05.2012 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 година е командирован в Софийска градска прокуратура. След извършен конкурс, с решение на Висш съдебен съвет Иван Гешев е нараснал в служба „ прокурор “ в Софийска градска прокуратура.

Със заповед на изпълняващия функционалностите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 година е командирован в Окръжна прокуратура – Перник, за период от три месеца. Със заповед на основния прокурор от 09.06.2016 година е командирован в Специализирана прокуратура. В интервала от 19.07.2016 година до 16.07.2018 година е административен началник на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската гилдия 2018 година е назначен на служба „ заместител на основния прокурор “ при Върховна касационна прокуратура.

За работата си в интервала 2015 година – 2017 година, със заповеди на основния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие „ служебна признателност “ за чудесно осъществяване на служебните му отговорности, както и за проявен висок професионализъм. Притежава документ, връчен от екипа на фокусна точка „ SOYA “ – Европол, за особено самопризнание на заслугите и професионализма му в работата по интервенция за разтрошаване на незаконна печатница за произвеждане на подправени банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел „ Вътрешна сигурност “, в символ на благодарност за неговите изключителни старания в следствието и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.

През 2017 година е почетен с грамота „ Джовани Фалконе “ за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена поддръжка на дела в интерес на обществото, за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство. През 2019 година е награден с грамота и плакет „ Джовани Фалконе “ от десетото юбилейно издание на състезанието „ Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път “ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Надежда Неменски Източник: Иван Гешев избор основен прокурор Висш съдебен съвет .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 560 лв. минимална заплата дават компаниите  1 Как ни мамят онлайн магазините  1 Какви отстъпки ни чакат на Черния петък  1 Има ли работа за лентяи --> Пaрите ни  560 лв. минимална заплата дават компаниите 560 лв. минимална заплата дават компаниите  Как ни мамят онлайн магазините Как ни мамят онлайн магазините  Какви отстъпки ни чакат на Черния петък Какви отстъпки ни чакат на Черния петък  Има ли работа за лентяи Има ли работа за лентяи Не пропускай  Протест, откакто съд махна 10 година за зверско ликвидиране на жена Протест, откакто съд махна 10 година за зверско ликвидиране на жена  <br> Български фотографи в ранглиста на най-хубавите на Си Ен Ен <br>
Български фотографи в ранглиста на най-хубавите на Си Ен Ен
 <br> <strong> Искри </strong> прехвърчат в кралския двор. Скарани ли са <strong> Уилям и Хари? </strong> <br>
Искри прехвърчат в кралския двор. Скарани ли са Уилям и Хари?
 <br> Месецът на Скорпиона стартира от през днешния ден - <br>
Месецът на Скорпиона стартира от през днешния ден -
Последни  Иван Гешев Висш съдебен съвет ще избира Иван Гешев за основен прокурор  <p>Турция приключи &bdquo;Мирна пролет&rdquo;, Съединени американски щати анулира санкциите</p> Турция приключи „ Мирна пролет”, Съединени американски щати анулира...  <p>Баща опита да убие 7-годишното си дете</p> Баща опита да убие 7-годишното си дете  <p>НАП ревизира 38 политици и магистрати</p> Национална агенция за приходите ревизира 38 политици и магистрати  Скоростта и експанзията са измежду най-рисковите държания на пътя Скоростта и експанзията са измежду най-рисковите държания...  <p>Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво означава</p> Морето се отдръпна на 25 м във вътрешността, какво значи  <p><strong>14-годишният</strong> Росен, който очарова по улиците на <strong>София</strong></p> 14-годишният Росен, който очарова по улиците на София  Избягалият пандизчия Мартин Шахънски Хванаха избягалия пандизчия, отишъл си у дома  Българи наказани в Лондон за трафик на транссексуални и дами Българи наказани в Лондон за трафик на транссексуални и...  Сотир Цацаров Цацаров за избора на Гешев: Не се случва нищо извънредно  <p><span style= Китодар става полицейски контрольор...  Кая Гербер Дъщерята на Синди Крауфорд се снима гола в...  <p>Ще гласоподават ли българите? &bdquo;Тренд&rdquo; отговаря</p> Ще гласоподават ли българите? „ Тренд” дава отговор  <p>Денят, в който <strong>студентите се опълчиха на СССР</strong></p> Денят, в който студентите се опълчиха на Съюз на съветските социалистически републики  <p>Над 14 ефирни часа в изборния ден</p> Над 14 ефирни часа в изборния ден  <p>Експерт: <strong>Радеви</strong> изглеждаха <strong>по-добре</strong> от кралските двойки</p> Експерт: Радеви изглеждаха по-добре от кралските двойки  Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров " Анадолската организация ": Турската интервенция в Сирия е...  39 убити в български камион. Борисов разяснява 39 убити в български камион. Борисов разяснява  Маринов: Явно обвиненият е Европейската комисия Маринов: Явно обвиненият е Европейската комисия  Бойко Борисов Борисов: Докладът на Европейска комисия е добра вест, само че отново не сме... Всичко от през днешния ден Виц на деня Алпинист пълзи по отвесна стена, пъхти нагоре сантиметър по сантиметър. Точно преди върха на едно малко ръбче се е хванал някакъв йога. Виси на дясната си… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Зимата е на хоризонта, задава се първият сняг  Кейт и облеклата, с които не чакахме да я забележим в Пакистан  5 високоенергийни места в България, които да посетите (СНИМКИ)  Рафаел Надал се ожени след 14 годишна връзка  Булка помоли своите четири баби да ѝ бъдат шаферки  Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси Водещи вести  39 убити в български камион. Борисов разяснява 39 убити в български камион. Борисов разяснява  <p>Ще гласоподават ли българите? &bdquo;Тренд&rdquo; отговаря</p> Ще гласоподават ли българите? „ Тренд ” отговаря
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР