България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен

...
България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен
Коментари Харесай

Над 500 български интелектуалци: България се откъсва от проевропейската ориентация

България от ден на ден се откъсва от цивилизационния си избор, изработен през последните години, от демократичния път на развиване и от проевропейската си ориентировка. Парадоксалното е, че точно тези, които най-активно нападат доверието в общите европейски полезности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом от вътрешната страна. Това пишат български интелектуалци в отворено писмо в навечерието на 24 май и на европейските избори.
В позицията, подкрепена от над 500 одобрени имена от академичната сфера, изкуството, неправителствения бранш, медиите, бизнеса и така нататък, се акцентира, че поляризацията в обществото става все по-голяма, размиват се границите сред вяра и световна страна, а голям финансов запас се излива в поддръжка на ултраконсервативни и популистки придвижвания, нападат се научни постижения, както и постигнатото в областта на отбраната на правата на индивида, предава bTV.
Според създателите на писмото това е световен развой, за който водещи международни интелектуалци към този момент са предупреждавали, че е най-голямата опасност пред Европа от 30-те години на XX век насам.
„ Бъдете дейни, информирайте се и дайте гласа си за партии и претенденти, които ясно декларират проевропейска, продемократична и пролиберална ориентировка! Нашата европейска еднаквост добавя и обогатява, а не се опълчва на националната ни еднаквост. Българската просвета постоянно е процъфтявала в интервали на отваряне и деен продан с европейските и международните обичаи. А Европейският съюз е най-сигурният поръчител, че нашият език и нашата просвета ще бъдат съхранени и ще оставят трайна диря в европейското и международното културно завещание ”, приканват интелектуалците.
Сред тях са адв. Александър Кашъмов, проф. доктор Боян Знеполски, Веселина Седларска, Георги Господинов, доцент Даниел Смилов, Ерол Ибрахимов, Жанина Драгостинова, Зелма Алмалех, проф. Ивайло Дичев, адв. Йорданка Бекирска, Капка Тодорова, Лиляна Маравиля, Марта Вачкова, Надежда Цекулова, Огнян Исаев, Палми Ранчев, доктор Ралица Ковачева, Стефан Дечев, Теодор Ушев, Христо Комарницки, доцент доктор Цветозар Томов, Чавдар Николов, Яна Лозева и мн. други
Пълният текст на писмото можете да прочетете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР