България все още няма ясна концепция как да работи със

...
България все още няма ясна концепция как да работи със
Коментари Харесай

Каракачанов: България няма ясна концепция за работа със своите общности в чужбина

България към момента няма ясна идея по какъв начин да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени във връзка с тази политика - това разяснява в Русе вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, в наличието на ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Според Каракачанов ДАБЧ е със непретенциозен бюджет за разлика от средствата, които отделят страни като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев уточни, че бюджетът на организацията, който включва заплатите и осигуровките на чиновниците, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български учебни заведения в целия свят, е малко над 900 000 лв.. По думите му бюджетите на страни като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде даже и стотици милиони евро.

Според Харалампиев българите, които живеят зад граница - обичайните български общности и емигрантите, били повече, в сравнение с тези, които са останали да живеят в България. По думите му е извънредно време българската страна да разбере, че е нужна нов вид политика и тактика, с цел да може българската нация да оцелее.

Каракачанов сподели, че се прави опит за създаване на стратегия за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат сходно предпочитание.

Той разяснява и решението на Българската православна черква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Според Каракачанов "явно БПЦ се въздейства от непознати църковни или политически въздействия ". По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската идея. Според ръководителя на Вътрешна македонска революционна организация църквата е отделена от действителните проблеми и ползи на обществото.

Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе интернационален фестивал на поетичния спектакъл "Борба и любов ", който се провежда под негов патронаж, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР