България все още няма официална позиция по декларацията на Европейския

...
България все още няма официална позиция по декларацията на Европейския
Коментари Харесай

Гласове: Напрежение между правителството и президента заради позицията за Венецуела

България към момента няма публична позиция по декларацията на Европейския парламент, с която се признава легитимността на самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Миналия четвъртък европейските депутати утвърдиха резолюция, в която признават Гуайдо за краткотраен водач и приканват всички държавни управления в Европейски Съюз да последват образеца им, написа " Гласове ".

„ Молим всички страни членки да създадат същото допустимо най-скоро, с цел да имаме единна и мощна позиция ", прикани ръководителят на европарламента Антонио Таяни. Екологичен потенциал съобщи цялостната си поддръжка за Националното заседание на Венецуела като единствен либерален орган, осъди насилието и нарушаванията на правата на индивида в страната и прикани за незабавното осъществяване на предварителни президентски избори. Резолюцията бе призната с 439 гласа за, 104 срещу и 88 въздържали се. От българските евродепутати само Георги Пирински гласоподава " срещу ".

До момента поддръжка за резолюцията са изразили Испания, Португалия, Англия, Холандия, Германия, Дания, Унгария, Белгия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Чехия, Люксембург, Австрия, чака се това да направи и Франция. Само Италия е гласувала " срещу " признаването на опозиционера Хуан Гуайдо за президент.

От Европейски Съюз натискат България в най-спешен порядък да се причисли към страните, подкрепящи резолюцията, научи „ Гласове “ от свои дипломатически източници. Още повече, че през днешния ден изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни насочиха към Николас Мадуро да провежда нови президентски избори във Венецуела.

Законният държавен глава на Венецуела към този момент съобщи единодушието си да има нови избори за Национално заседание, само че не и за президент.

Президентът обаче, който има споделени пълномощия в региона на външната политика, не е податлив да поддържа сходна декларация, научи " Гласове ". Румен Радев, който постоянно е отстоявал суверенитета като свое кредо, не е подготвен да поддържа абсолютно промяната на властта във Венецуела, която е в прорез с интернационалното право и правилото за невмешателство, а крие и риск от ескалация, довериха източниците ни.

Разминаването в позициите на институциите провокира напрежение. Поради противоречивия и неизвестен темперамент на европейската декларация държавното управление се пробва да се подсигури с поддръжка от страна на президента, с цел да не понася едностранно негативите от сходно решение.

Въпреки отсъствието на публична позиция на Министерство на външните работи, министър Екатерина Захариева към този момент прикани за нови президентски избори във Венецуела. " Призивът на България е за ненасилие, усмиряване на обстановката и за бърза демократизация във Венецуела ", сподели Захариева пред публицисти в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР