България все още не ремонтира украинска военна техника, защото продължават

...
България все още не ремонтира украинска военна техника, защото продължават
Коментари Харесай

Заков: Все още не ремонтираме украинска военна техника

България към момента не ремонтира украинска военна техника, тъй като не престават диалозите с украинската страна на ниво компании, сподели пред Нова тв министърът на защитата в оставка Драгомир Заков.

" Координация е малко по-голяма и още не са завършили диалозите, само че изрично имаме потенциал и въпросът е по кое време тъкмо ще стигнем до времето, когато ще стартира ремонтът ", уточни той.

Министърът разяснява решението на Русия да приключи действието на документите, издадени на българските авиоремонтни предприятия " Терем – Летец " и " Авионамс ".

" Вчера в границите на деня получихме имейл от съветска страна, че са изпратили писмо на " Терем " и че поради санкционния режим против Русия те не могат да извършват някои от отговорностите си ", сподели Заков. Той добави, че това е странна реакция от съветска страна, тъй като се показва, че не могат да пътуват съветски специалисти, с цел да обслужват лицензите, а до момента те не желали да пътуват, тъй че никой не им е отказвал.

Според него някои от претекстовете, които се излагат в писмото, са действително несъществуващи. " Това е част от политическо решение в Москва ", уточни Драгомир Заков.

По думите му българските предприятия имат задоволително сериозен потенциал, с цел да се оправят така и така обслужване.

Проблемът с набирането на аварийни елементи за българските хеликоптери е по-страшен от опасността Русия да отнеме лицензите на авиоремонтните ни фабрики, само че това не е причина да приземим военната си техника. " Основният източник са Русия, Украйна и Беларус, само че сега и трите страни няма по какъв начин да бъдат източник на сходни аварийни елементи. Има и други разновидности, несъмнено, само че доста по-трудно се намират. При всички положения би трябвало да търсим бърза рационализация и освобождение от сходна взаимозависимост ", добави Заков.

Той означи още, че още веднъж би заел поста на министър на защитата, в случай че бъде образуван нов кабинет в границите на този парламент. " Ако пристигна предложение от " Продължаваме промяната ", че в нов кабинет ще се разчита на моята експертиза, ще го приема ", уточни Драгомир Заков.

По думите му би трябвало да се търси консенсус за коалиция след връчването на третия изследователски мандат на Българска социалистическа партия, тъй като не е добре за държавността и институционалността в страната ни да няма настоящ парламент.

" Тук ще приказваме явно за коалиция. В една коалиция постоянно би трябвало да се търси консенсус. Това беше една от аргументите предходната коалиция да не работи толкоз добре, изключително в последните няколко седмици и месеци. Мисля, че това е доста добре теоретичен урок. Очевидно бъдещето на българския политически набор е в обединения и ние би трябвало да се научим на съдружна просвета – по какъв начин се гради консенсус и по какъв начин се пазят главните цели на България ", уточни министърът в оставка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР