България все още не е поискала от Европейския съд по

...
България все още не е поискала от Европейския съд по
Коментари Харесай

За временна отмяна на човешките права: България в групата на Румъния, Естония и Литва

България към момента не е поискала от Европейския съд по правата на индивида дерогация на Европейската спогодба. Външният министър Екатерина Захариева заяви, че все още се прави разбор от Министерството на външните работи и Министерството на правораздаването. Възможност за сходна стъпка ще се сътвори след обнародването на Закона за изключителното състояние в Държавен вестник. Според вицепремиера самата спогодба дава опция това да бъде поискано по време на изключително състояние, в каквото се намираме сега. По думите й обаче това не означавало, че ще има гонене и вкарване в пандиза без съд и присъда.

В член 15 от Европейската спогодба за спогодба е записано, че "По време на война или на изключително състояние, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме дейности, освобождаващи я от осъществяването на нейните отговорности по тази Конвенция, само че строго в рамките на условията на ситуацията, при изискване че тези дейности не са несъвместими с другите й отговорности по интернационалното право ".

"Досега три страни са прибегнали до тази мярка. Това са Румъния, Естония и Литва. Ако ние желаяме дерогация, тя няма да бъде безкрайна, а единствено за изключителното състояние и никога няма да цели ограничение на правата, нито гонене и съдене на хора ", съобщи Захариева пред bTV.

Така наречената дерогация бе оповестена от правосъдния министър Данаил Кирилов в петък.

"Възможно е при изключително състояние да имаме известно нарушение на неосновните права на личността. По тази причина още през вчерашния ден съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено посредством министъра на външните работи до Европейския съд по правата на индивида, тъй като има такава процедура. Тя е за краткотрайна дерогация, при изключително състояние, с цел да обосновем пред Европейски съд по правата на човека какви дейности сме подхванали. Съответно последствията са, че в този случай огромна част от жалбите на лица, които настояват, че са наранени, няма да бъдат позволени и прегледани “, разясни Кирилов в Народното събрание.

От правосъдното министерство прецизираха, че със закона за изключителното състояние към този момент са нарушени някои права “повече от обичайното”. Става дума да вземем за пример за право на напредване, защото не можем да вървим, където си желаяме, както и право на сдружаване, т.е. организациите не могат да вършат събрания

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР