България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО. Министърът

...
България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО. Министърът
Коментари Харесай

България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО


България вписва четири биосферни резервата по условията на ЮНЕСКО. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа декларацията с номинациите, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО. Номинациите са за биосферни резервати от нов вид – Биосферен резерват „ Сребърна “, „ Червената стена “, „ Узунбуджак “ и Национален парк „ Централен Балкан “. В границите на новите биосферни резервати попадат 7 от резерватите от остарял вид, включени в мрежата през 1977 година, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Министерството на околната среда и водите поддържа Националния комитет по програмата „ Човекът и биосферата ” (МАВ) на ЮНЕСКО в напъните му, свързани с избора и номинирането на биосферни резервати от нов вид. Чрез план, финансиран от ПУДООС (Предприятие за ръководство на действия по запазване на околната среда) и изпълнен от Българска фондация „ Биоразнообразие ”, са проучени опциите за съвместяване на съществуващите биосферни резервати със актуалните условия. Със съдействието на районните звена на Министерство на околната среда и водите и стратегии и планове, изпълнявани от Неправителствени организации, бяха готови номинационни документи за резерватите, чието оповестяване бе подкрепено с решения на Общински съвет и локалните общности.

България бе известена, че Консултативният съвет на програмата е разгледал българските номинации и е предложил да бъдат утвърдени на 29-ата сесия на Междуправителствения комитет по Програмата (MAB - ICC), през юни 2017 година Препоръката е биосферните резервати от остаряло потомство у нас, за които общините не са изразили единодушие за оповестяване за резервати от актуален вид, да бъдат заличени от международната мрежа по длъжностен път.

Министерство на околната среда и водите декларира непроменената си позиция, че продължава да поддържа и подкрепя методически процеса по развиване на мрежата от биосферни резервати (паркове) в България.

Програмата „ Човекът и биосферата ” към ЮНЕСКО стартира рабoта през 1976 година Целта й е да бъде основана международна мрежа от биосферни резервати, в която да бъдат, съхранени мостри от неповлияни от човешката активност естествени екосистеми. България се причислява към програмата МАВ през 1977 година, като включва мрежата 16 прецизни резервата, с което се трансформира в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.

През 1995 година са признати Севилската тактика и Законова рамка за биосферните резервати. Съгласно нея биосферните резервати следва да подтикват и устойчивото развиване на локалните общности. Затова следва да бъдат обособени с изключение на зони за строга отбрана и „ буферни “ зони, както и „ преходни “ зони, в които се насърчава използването на устойчиви практики, гарантиращи икономическо развиване на съответните райони, и запазване на природата в тях.

На национално равнище програмата МАБ се ръководи от Национален комитет, в който вземат участие представители на Българска академия на науките, държавни институции, Неправителствени организации и други Състава на националния комитет е избран с решение на Управителния съвет на Българска академия на науките от 2014 година

Членството към международната мрежа на биосферните резервати е интернационално самопризнание за съответната територия, ръководена по уместен и резистентен метод, според националното законодателство и в сходство с общоприетите правила за положително ръководство. Министерство на околната среда и водите ще продължи да поддържа процеса за оповестяване на модерни биосферни резервати. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР