България води достойна битка в Лига на нациите, но не

...
България води достойна битка в Лига на нациите, но не
Коментари Харесай

Ето какво правят днес българските национали от Евро 2004

България води почтена борба в Лига на нациите, само че не съумя да се пребори с Норвегия за първото място в групата. Сега " лъвовете " на Петър Хубчев чакат жребия за квалификациите за Евро 2020 от позиция в трета урна. Същевременно изминаха 14 години от последното ни присъединяване на огромен футболен конгрес – европейските финали в Португалия, където бяхме в каре с Италия, Швеция и Дания. Какво се случва с националите от онази българска селекция? Ето какво вършат през днешния ден избраниците на Пламен Марков от Евро 2004, изброени по реда на техните номера:

1. Здравко Здравков – дългогодишният пазач под рамката на България работи в Китай. Преди година и половина Здравков стана краткотраен ментор на втородивизионния Ханчжоу Грийнтаун. В момента отпред на отбора е някогашният испански национал Сержи Бархуан, а Фози е треньор на вратарите.

2. Владимир Иванов – някогашният краен защитник е началник на ДЮШ на Славия. През 2015 година и след това през сезон 2016/2017 година Фугата бе старши треньор на " белите ", само че по-късно още веднъж се върна отпред на школата на най-стария столичен клуб.

3. Росен Кирилов – тогавашният бранител на ЦСКА, Литекс и Аданаспор е ментор на Витоша (Бистрица), където размени Костадин Ангелов. През предишния сезон Кирилов беше помощник на Лаптопа, само че от лятото пое кормилото на тима от Първа лига.

4. Ивайло Петков – до неотдавна някогашният капитан на Литекс бе изпълнителен шеф на Дунав. През лятото Петков напусна поста, само че остана член на Управителния съвет на русенския клуб. Бившият национал е и футболен сътрудник.

5. Златомир Загорчич – натурализираният сърбин е старши треньор на Славия от 2017 година. През пролетта Заги изведе " белите " до най-големия триумф за тима през ХХI век – спечелването на Купата на България.

6. Кирил Котев – тогавашният централен бранител е състезателен шеф на ЦСКА 1948. Котката завърши с футбола с фланелката на тима в Югозападна Трета лига и от лятото стана началник при " алените ".

7. Даниел Боримиров – именитият халф на Левски продължава да е фактор на " Герена ". Борето е шеф на ДЮШ на " сините " и държи част от акциите на 26-кратните първенци.

8. Милен Петков – до неотдавна някогашният техничар бе шеф в своя роден клуб Добруджа. В момента тогавашната звезда на ЦСКА и АЕК седи настрана от футбола.

9. Димитър Бербатов – седемкратният победител в анкетата за Футболист на България е без тим. За последно именитият нападател игра за Керала Бластърс в Индия. Наскоро Бербо показа автобиографичната си книга " По моя метод ".

10. Велизар Димитров – перничанинът е основен скаут на ЦСКА-София. През лятото се появиха изявления, че тогавашната звезда на Металург (Донецк) се е заел и със строителен бизнес.

11. Здравко Лазаров – през лятото Електричката стана старши треньор на третодивизионния Вихрен (Сандански). Бившият нападател на ЦСКА, Левски и Славия завърши с футбола малко преди този момент във ФК Брацигово.

12. Стоян Колев – първенецът на България с ЦСКА от 2003 година е треньор на вратарите в Арда (Кърджали). Тяната пое тази служба напълно неотдавна. Той смъкна ръкавиците в Нефтохимик през сезон 2016/2017 година.

13. Георги Пеев – юношата на Локомотив (София) е футболен сътрудник, а също така играе за тима на ветераните на Витоша (Бистрица).

14. Георги Чиликов – голмайсторът на " А " група от 2003 година е асистент на Димитър Димитров в Иртиш Павлодар. Преди това Чилика беше помощник на Херо и в Лудогорец.

15. Мариян Христов – първенецът на Германия с Кайзерслаутерн е отпред на Септември (София). Бившият полузащитник е в треньорски тандем с Христо Арангелов.

16. Владимир Манчев – голмайсторът на " А " група от 2002 година е част от скаутското звено на ЦСКА-София. През пролетта на 2018 година Манчини бе асистент на Христо Янев, който краткотрайно пое " алените ".

17. Мартин Петров – създателят на единствения български гол на Евро 2004 не се занимава директно с футбол. Легендарното крило постави завършек на кариерата си през 2014 година в ЦСКА.

18. Предраг Пажин – натурализираният сърбин седи настрана от футбола, само че постоянно разяснява във " Facebook " спортно-техническите процеси в Левски. През 2015 година Пажо бе старши треньор на Локомотив (Мездра) в тогавашната " Б " група.

19. Стилиян Петров – неотдавна британските медии свързваха Стенли с мениджърския пост в Астън Вила. По този мотив рекордьорът по мачове за България съобщи, че към момента не е взел решение дали желае да е треньор, или футболен функционер.

20. Валери Божинов – най-младият футболист на Евро 2004 води офанзивата на Ботев (Враца) в Първа лига. До момента през сезона някогашният нападател на Ювентус и Манчестър Сити има три гола от шест мача.

21. Зоран Янкович – третият натурализиран сърбин в селекцията на Пламен Марков стана асистент треньор на националния тим на Тайланд през 2017 година. След това някогашният нападател на Литекс застана отпред на юношеския отбор на азиатската страна.

22. Илиян Стоянов – при започване на годината Коловати откри футболна школа в Кюстендил. Той има своя академия и в Япония. Бившият защитник, който направи солидна кариера в Страната на изгряващото слънце, разяснява постоянно положението на Левски.

23. Димитър Иванков – любимецът на агитката на Левски има треньорски лиценз, а последните информации го свързват с вероятно завръщане на " Герена " като ментор на вратарите. Досега не е работил в клуб след отказването си през 2011 година.

Пламен Марков – преди броени дни някогашният народен селекционер стана изпълнителен шеф на ЦСКА-София. Преди това Марков бе състезателен шеф в клуба на Гриша Ганчев. Легендата на ЦСКА завърши с треньорската активност през 2008 година, когато за малко още веднъж бе отпред на България.

Петър Хубчев – помощникът на Пламен Марков на Евро 2004 в този момент води " лъвовете ". Бронзовият медалист от САЩ'94 пое поста през 2016 година, като преди този момент завоюва Купата на България и Суперкупата на страната с Берое.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР