България влиза в чакалнята на Еврозоната и се готви да

...
България влиза в чакалнята на Еврозоната и се готви да
Коментари Харесай

Преизчисление на пенсиите - кой вариант за кого е по-изгоден

България влиза в чакалнята на Еврозоната и се готви да одобри еврото при започване на 2024 година. Без временен интервал, бързо и в границите на месец - досегашните ни заплати към този момент ще са в евро. Основните терзания, несъмнено, се съдържат в това по какъв начин ще се отрази този развой на приходите ни и най-много на покупателната стойност - ще можем ли за същите пари да купуваме същите артикули? И това на фона на задаващата се инфлация в световен проект.

Със сигурност няма да стоят добре в Европа българските пенсионери с приход от пенсия в размер на 150 евро.

Всичко това наложи още повече една неотваряна полемика с години - за актуализация на пенсиите.

В момента се преглежда какъв запас има, с цел да се случи обещаното наваксване на ниските пенсии. Проблемът е, че две линии се преплетоха в този сюжет - и объркването пристигна от заветните 50 лв. добавка към пенсиите на хората, които никой политик не би имал волята да отстрани.

Това отвори въпроса, а може ли те публично да влязат в пенсиите, което отключи въпроса и за изцяло наваксване на старите пенсии?

Какво се мисли в този момент - първи вид съгласно общественото министерство е актуализация по отношение на осигурителния приход от 2018-та или 2019-та година, което ще коства на бюджета всяка година по 2,5 милиарда лв..

Втори вид - смяна във формулата, т.е. всяка година стаж за пенсия да има по-голяма тежест, коефициентът да се увеличи до 1,4 и по този начин повече хора да усетят повишението на пенсиите.

Кой вид за кого е по-изгоден - вижте диалога с ръководителя на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков и президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР