България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме

...
България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме
Коментари Харесай

Доктор от БАН: Не използвахме козовете си за името на Македония

”България владее Пиринска Македония, само че ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни сътрудници в проблема за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде построена надпартийна политическа тактика във връзка с Македония ”, сподели докторът по статистика и демография в Българска академия на науките Спас Ташев.
Специалистът от Българска академия на науките подсети, че Русия постоянно е заявявала искания, че желае да има наличие в Македония и изясни, че македонизмът като идеология в дълъг интервал от време се определял като антируски.

" Македонизмът и Македония се представяха като нещо достоверно, само че това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на влияние Русия не съумя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония ", добави Спас Ташев в " Денят ON AIR ".

Във връзка с позицията на Сърбия, ученият посоче, че страната не заявява подготвеност за участие в евроатлантическите структури и се е оказала една от съветските точки на въздействие.

" С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското въздействие, само че пък се открива опция за прогръцко въздействие ", предсказа Ташев.

Специалистът изрази страдание, че България не взе присъединяване в процеса на разискване на името на република Македония и допусна, че причина за това е отсъствието на национална тактика на България във връзка с Македония през последните 29 години.

" Много пъти желаеме да чуем нещо от македонските политици, само че знаем, че даже и да го желаят не могат да го изрекат. При ръководството на Заев също не можем да чакаме радикална смяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор ", сподели още Ташев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР