България високо цени усилията на кипърската страна да създаде условия

...
България високо цени усилията на кипърската страна да създаде условия
Коментари Харесай

Румен Радев: Високо ценим създадените от Кипър условия за работа на българите

България високо цени напъните на кипърската страна да сътвори условия за българските жители да работят свободно и да бъдат интегрирани в кипърското общество, съобщи президентът Румен Радев, който през втория ден от визитата си в Република Кипър се срещна с ръководителя на Народното събрание Деметрис Силурис.

 Румен Радев и Деметрис Силурис Румен Радев и Деметрис Силурис © Българска телеграфна агенция
Президентът изрази признателността си към Народното събрание на Кипър, който първи ратифицира Договора за присъединението на България към Европейски Съюз и одобри законодателство за отваряне на кипърския трудов пазар за български служащи, заяви прессекретариатът на президента.

По време на срещата Румен Радев и Деметрис Силурис разискаха вероятностите за следващо развиване на връзките сред България и Кипър, насърчаването на разговора сред законодателните органи на двете страни, както и средствата за увеличение на просветителния и културен продан. Подготовката и целите за идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, също бяха измежду акцентите на срещата.

" Сътрудничеството сред България и Кипър в областта на енергетиката има голям капацитет. Страната ни има подготвеност да вземе присъединяване в разнообразни планове, дружно с Кипър, за реализиране на диверсификация на маршрутите за транспорт на газ към Югоизточна Европа ", акцентира Румен Радев. Държавният глава открои смисъла на плана за газов интерконектор сред България и Гърция, който има капацитет да обезпечи енергийна съгласуваност на страната ни и с други страни от района на Средиземно море.

Деметрис Силурис благодари за предоставената от България опция кипърски студенти да се образоват и да получават стипендии от български университети. " Народът ни цени високо и помощта, която България оказа на кипърските бежанци по време на спора през 1974 година ", съобщи Деметрис Силурис. Председателят на кипърския парламент срещна българския държавен глава и с напъните на страната да се утвърди като фактор за одобряване на стабилността в района на Източното Средиземноморие.
 Румен Радев се срещна с представители на българската общественост в Кипър Румен Радев се срещна с представители на българската общественост в Кипър © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР