България високо цени ролята на Алжир като фактор на стабилност

...
България високо цени ролята на Алжир като фактор на стабилност
Коментари Харесай

И Алжир готов да ни доставят втечнен газ

България високо цени ролята на Алжир като фактор на непоклатимост в района на Северна Африка и Средиземно море и като изключително значим сътрудник в обезпечаването на надеждни доставки на енергийни запаси за Европа в изискванията на рецесия.

Това съобщи президентът Румен Радев, който организира през днешния ден среща с президента на Алжирската народно-демократична република Абделмаджид Тебун в границите на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27), хазаин на която е Египет, оповестиха от прессекретариата на Президентството.

Като изключително перспективни сфери на двустранното съдействие двамата президенти откроиха партньорството в региона на енергетиката, земеделието и производството на храни, фармацевтичната и козметичната, както и отбранителната промишленост. Българският държавен глава акцентира интереса на страната ни за провеждането в скоро време на бизнес конгрес сред български и алжирски компании, на който да бъде разисквана реализацията на общи планове. Президентът Тебун изрази готовността на Алжир да задълбочи двустранното партньорство в енергетиката, в това число и посредством доставки на полутечен природен газ за България.

Възстановяването на разговора на най-високо политическо равнище сред България и Либия би трябвало да бъде последвано и от съответни стъпки в партньорството сред двете страни в стопанската система, вложенията, опазването на здравето и образованието. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на ръководителя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи, които организираха през днешния ден среща в границите на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27).

България и Либия споделят общ интерес към замяна на бизнес делегации и провеждането на взаимни бизнес конгреси, които да насърчат партньорството сред компании от двете страни, беше очебийно на срещата. Мохамед ал-Менфи изрази интереса на Либия за усилване на двустранното съдействие в региона на опазването на здравето, а Румен Радев открои опцията студенти от Либия да се образоват в българските медицински университети, които оферират най-хубавото съответствие цена-качество в границите на Европейски Съюз. По време на срещата президентът Радев изрази поддръжката на България за процеса на възобновяване на Либия и насочи покана към ръководителя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи да посети страната ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР