България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се

...
България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се
Коментари Харесай

Борисов кани китайски инвеститори

България високо цени връзките с Китайската национална република. Надяваме се във връзка 70-ата годишнина от установяването на дипломатически ни връзки през актуалната година да реализираме значими резултати в практическото съдействие и да издигнем връзките ни на ново, по-високо равнище. Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на Китайската комунистическа партия, който е с сан на вицепремиер на Китай. Хунджон е отпред на делегация, която е на посещаване у нас. В диалога с българския министър председател присъединяване взеха също изключителният и пълномощен дипломат на Китай в България Дун Сяодзюн и представители на управителни органи от китайския град Тиендзин.

Борисов похвали положителното съдействие сред двете страни както на държавно, по този начин на парламентарно и районно равнище, а двете делегации разискаха опциите за съдействие в сферите от съвместен интерес сред наши и китайски градове.

„ Под вашето управление България се развива с бързи темпове “, съобщи Ли Хунджон, който съобщи на премиера поздрави от президента на Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

В диалога министър председателят Борисов посочи, че страната ни поддържа самодейностите „ 17+1 “ и „ Един пояс, веднъж “. „ Желаем те да доведат до на практика резултати посредством създаване в България на планове в енергетиката и инфраструктурата с китайски вложения и присъединяване при съблюдаване на правилата и нормите на Европейски Съюз, на пазарен принцип, без държавни гаранции “, съобщи още министър-председателят. Борисов добави, че подобаващите за задачата форми са концесиите, публично-частното партньорство, основаването на смесени планови компании.

По време на срещата Бойко Борисов се спря и на резултатите от провелата се през 2018 година Седма среща на върха „ 16+1 “ в София, която способства за обогатяването на връзките сред Европейски Съюз и Китай. Именно на форума у нас бе взето решението за основаването на Глобален център за партньорство „ 16+1 “, който през април т.г. алегорично бе открит в Дубровник по време на Осмата среща на върха, само че към този момент наименувана „ 17+1 “, защото към формата се причисли Гърция. М.г. София беше хазаин и на Срещата на локалните водачи на „ 16+1 “.

„ Китайските компании могат да влагат още в основаване в България на предприятия със модерни технологии, произвеждане на новаторски артикули, насърчаващи растежа на „ зелената “ стопанска система “, добави пред китайската делегация министър председателят Борисов и заключи, че България предлага изключителни благоприятни условия за вложения.

„ Не на последно място разчитаме на по-нататъшна поддръжка от страна на нашите китайски другари за увеличение на пътуванията на китайски туристи в България, както и за усилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите сред младежите “, сподели още министър председателят Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР