България вероятно ще изгони двама руски дипломати заради обвинения в

...
България вероятно ще изгони двама руски дипломати заради обвинения в
Коментари Харесай

Викат руския посланик в МВнР

България евентуално ще изгони двама съветски дипломати поради обвинявания в шпионаж, привикват съветския дипломат в Министерство на външните работи , разяснява външният министър Екатерина Захариева, оповестява Българска национална телевизия.

" Получихме писмата от прокуратурата с изказванията ", сподели Захариева. " Ще предприемем дейностите, които сме длъжни да предприемем и най-вероятно ще ги обявим за " личност нон грата ".

Писмото от основния прокурор с информация за двама жители, които са със статут, че са направили шпионаж на територията на нашата страна, е получено през днешния ден в Министерството на външните работи. " Веднага е разпределена на способената дирекция . "

" В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия. Днес шефовете ще приказват с посланика. Това е втори проблем . Министерство на външните работи беше осведомено през днешния ден от Прокуратурата ", разяснява Захариева.
 Прокуратурата знае за двама съветски шпиони, събирали информация у нас
Прокуратурата знае за двама съветски шпиони, събирали информация у нас

Министерство на външните работи е известено

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата оповестиха, че първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година, след което Министерство на външните работи го разгласи за личен състав нон грата и даде период за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка , като връчи нота на българския дипломат в Русия Атанас Кърстин.

Припомняме също, че ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов бе упрекнат в шпионаж в интерес на непозната страна в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвинени няма, само че по следствието бе разпитан и някогашният основен редактор на опозиционния вестник " Дума " Юрий Борисов и други лица от придвижването. Освен това на двама руснаци бе наложена възбрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на някогашния ръководител на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников .

Вчера от прокуратурата също оповестиха, че са повдигнали обвинявания на трима съветски жители за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и шефа на сдруженията на Гебрев. На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за търсене с алена бюлетина. Последва и реакция от страна на представителя на съветското Министерство на външните работи .

През 2018 година България не изгони съветски дипломати от страната си , когато над 20 страни прогониха съветски дипломати от своята територия поради случая " Скрипал ".
 Повдигнаха обвинявания на трима руснаци за отравянето на Гебрев
Повдигнаха обвинявания на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с алена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР