България Величков срещу Харизанов: Защо Иван Гешев И двамата са

...
България Величков срещу Харизанов: Защо Иван Гешев И двамата са
Коментари Харесай

Величков срещу Харизанов: Защо Иван Гешев

България Величков против Харизанов: Защо Иван Гешев И двамата са съгласни, че „ демокрацията изключва недосегаеми фигури, какъвто е сегашният статут на основния прокурор ”  Николай Киров 30 юли 2019, 11:20 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Величков против Харизанов: Защо Иван Гешев
Величков против Харизанов: Защо Иван Гешев
 Задържаха шефа на
Задържаха шефа на " ТАД Груп "
 Защо в разгара на свинската чума БАБХ конфискува агне
Защо в разгара на свинската чума БАБХ конфискува агне
 Ще има ли конкуренция Фандъкова - Мая Манолова за София
Ще има ли конкуренция Фандъкова - Мая Манолова за София
 Престъпно безгрижие във Велико Търново, къщи падат
Престъпно безгрижие във Велико Търново, къщи падат
 Гешев: Подкрепен съм от цялата професионална общественост
Гешев: Подкрепен съм от цялата професионална общественост
 Опасна ли е свинската чума за хората
Опасна ли е свинската чума за хората
 Свинска чума и във Видин, страната взема нови ограничения
Свинска чума и във Видин, страната взема нови ограничения

„ Сигурно има доста съществени причини срещу това господин Гешев да стане основен прокурор, само че аз досега не съм ги чул. Това, че е самичък претендент, не е нарушаване на процедурата”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA Георги Харизанов от Института за дясна политика. „ Ако тематиката е напълно политическа, дано да я пренесем на политическия терен и да се води политически спор”.

„ 2014-2015 година седемте предложение на самодейността за правна промяна бяха ориентирани към самостоятелност, самоуправление, самостоятелност на правосъдната власт. Кашата в главите на хората, които тогава иницираха тази промяна, които я закичиха на ревера си като единствена своя задача в политиката, които след това потеглиха да построяват политически план възоснова на нея, към този момент стартира да прави прекомерно огромно и бих споделил, не изключително прелестно впечатление”, счита Харизанов.

Той засяга водача на „ Да, България”, Христо Иванов и ролята на прокуратурата – дали да е част от правосъдната, както е в този момент или от изпълнителната власт.

„ Целият този безпорядък прави извънредно мъчно намирането на причини, за какво Иван Гешев е недопустим за господин Христо Иванов”, акцентира Харизанов.

„ Какъв основен прокурор ще бъде господин Гешев, аз гадателка не съм, досега не виждам у него необикновен терзания от значими имена в икономическата, сенчестата, медийната или каквато и да е било друга сфера, тъй че при него не виждам недостиг на смелост”, сподели Харизанов.

Той акцентира, че правосъдният министър Данаил Кирилов е изискал да му предложат и друга кандидатура за поста основен прокурор, само че тази на Бойко Атанасов не е била съществено предложение.

Велислав Величков от „ Правосъдие за всеки”, която провежда проява против издигането на Гешев за основен прокурор, остро подлага на критика позицията на Харизанов.

„ Номинация има, само че избор няма”, уточни Величков. „ Изборът се показва като предопределен”.

Според Величков кандидатурата на Гешев „ евентуално е била избрана доста преди да бъде единомислещо издигната от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет”.

„ Протестът не е политически, а цивилен. Хората се безпокоят, че тази порочна процедура в държавното обвиняване продължава. Освен това е казус актуалният основен прокурор да се подписва под кандидатурата на идващия. Това да не е наследствена монархия?”, попита Величков. И добави, че би трябвало „ да се изследват професионалните качества на Гешев, поради които той е единственият заслужен да заеме поста”.

Както Харизанов, по този начин и Величков са съгласни, че „ демокрацията изключва недосегаеми фигури, какъвто е сегашният статут на основния прокурор”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР