България вече повече от 11 години не отговаря адекватно на

...
България вече повече от 11 години не отговаря адекватно на
Коментари Харесай

Как да помогнем при сърдечен арест

България към този момент повече от 11 години не дава отговор съответно на апела на Европейски Съюз да се конфигурират дефибрилатори и да се образова популацията да дава първа помощ и да употребява дефибрилатора в точния момент, най-добре до третата минута и не по-късно от осмата минута след сърдечния арест. Това сподели националният съветник по инвазивна кардиология проф. доктор Иво Петров в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

Наличието на дефибрилатори на публични места е наложително и може да избави човешки животи. Използването на дефибрилатор до третата минута от пораждане на сериозна обстановка би могло да избави човешки живот. „ Това, че на летище „ София “ не е употребен дефибрилатор, значи, че няма логаритъм, няма система, няма подготвен личен състав. Дори на такива извънредно значими места няма систематично образование на личния състав, което е европейски апел от 2012 година България е последната страна, която не е уравнила нашето законодателство с европейското “, съобщи той.

Затова преди година водещи експерти основават Български съвет за ресусцитация, който работи интензивно в тази посока, изясни проф. Иво Петров. „ Изработили сме законопроект, който би трябвало да направи дребни промени, не грандиозни, може би по две-три фрази в три закона, които не просто да разрешат, а даже да подтикват институциите, да се образова популацията и да се конфигурират дефибрилаторите на налични места по този начин, че да може да бъдат употребявани оптимално бързо за избавяне на човешки живот “, разясни кардиологът.

Това е единствено началото на дългия път, който би трябвало да извървим и наваксаме по отношение на страните, които от дълго време са го въвели, добави проф. Петров.

Специалистът прикани в случай че попаднем в сходна обстановка, да не стопираме да вършим сърдечен масаж на потърпевшия, до момента в който пристигна Спешна помощ. Той посочи, че сърцето на човек в действителност се намира в средата на гръдния панер, а не вляво.

За да избегнем сърдечен арест в жегите, професор Петров предложи да пием задоволително вода.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР