България вече пое за пръв път, откакто е в ЕС,

...
България вече пое за пръв път, откакто е в ЕС,
Коментари Харесай

Що е то европредседателство - какво трябва да се знае за него

България към този момент пое за пръв път, откогато е в Европейски Съюз, председателството на Съюза. Като началник на Съвета на Европейския съюз страната ни ще има опция да изиграе значима представителна и посредническа роля, въпреки това председателство към този момент да не носи същата тежест както преди години.

С публична гала в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ председателството ще бъде намерено на 11 януари - в 19:30 часа в Народния спектакъл. По стратегия на на 10 януари идват делегация от задгранични публицисти, а на идващия ден - посещаване на Колежа на европейските министри и на Жан-Клод Юнкер.

От 17:30 часа на 10 до 12 януари в центъра ще има и редица забрани за паркиране и затворени улици - по "Гурко ", "Раковски ", "Кн. Александър I ", "Цар Освободител ", "Дякон Игнатий " и още от дребните пресечки в центъра. Движението ще се стопира, ще има и промени в градския превоз - вижте по-долу

По пътя на делегатите от летището за тези три дни се не разрешава отварянето на прозорците на постройките, снимането от тях, използването на терасите. Същото е и към НДК.



В Съвета на Европейския съюз водачите на всички 28 страни членки заседават по въпроси в разнообразни области.

Съветът има законодателни пълномощия, огромна част от които споделя с Европейския парламент. Освен това той координира политиките на страните, подписва интернационалните съглашения и дефинира външната политика на Европейски Съюз съгласно насоките на Европейския съвет, който е обособен орган.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, преди нас бе Естония, а след нас е Австрия.

За негово мото България избра националния си лозунг "Съединението прави силата ". Цветовете ще бъдат синьо и жълто, а логото ще е шевица.

Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство,

а до неговия край страната евентуално ще посрещне 25 000 посетители и делегати. Сградата хазаин е Националния замък на културата в София, който претърпя главен ремонт.

В предлагания обновен календар главната част от събитията са в София, само че също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други България ще бъде хазаин на една среща на върха с присъединяване на държавните и държавни ръководители на страните - членки на Европейски Съюз, и страните от Западните Балкани.

Ще се проведат 12 неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз и над 20 срещи на високо равнище, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно равнище е планувано да се проведат над 170 срещи и съвещания, а под егидата на председателството са планувани още към 85 събития.

Влизайки в лидерска позиция, България получава опция да сложи на напред във времето за договаряния тематики и начинания от народен интерес. От друга страна обаче, тя би трябвало да работи като почтен и неутрален медиатор. Като цели на председателството страната дефинира бъдещето на Съюза, сигурност и непоклатимост, цифрова стопанска система и акцентира изключително на развиването и свързаността на Западните Балкани.

„ Ние тук би трябвало да целим освен мощна политическа декларация

и поръчка за идващите стъпки в вероятността, без подправени упования, и в същия миг обаче да вземем решение по съответните неща, свързани със свързаността, планове, инфраструктура и така нататък “, съобщи министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

„ Дебатът за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, в това число Дъблинското съглашение, когато приказваме за сигурност, миграция и непоклатимост. Това са трите най-важни посоки, по които ще би трябвало неизбежно да работим, тъй като в този момент е моментът “, добави Павлова.

Лиляна Павлова: Важното е да няма терористични офанзиви през европредседателството

Павлова изненадващо в Народното събрание

Преди време английският "Гардиън " излезе с доста сериозен материал - тъкмо в навечерието на поемането на председателството Българоя тъне в облак от корупция. В него авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел отчет на Центъра за проучване на демокрацията, "който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото ". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са взели участие в някаква корупционна интервенция като плащащи или получаващи рушвет, само че през 2015 година са завършени едвам 72 каузи, споделя още Ранкин. В среднощ против 1 януари ще свири музика и ще блестят фойерверки, когато България - най-бедната и "най-корумпираната " страна в Европейски Съюз, ще поеме палката на ротационното председателство.

Френският вестник "Монд " видя следните 4 целта - Европа и младежите, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата стопанска система, опълчване на съветското и турското въздействие и присъединяване на доброволци.

И още няколко любопитни детайлности -

по 285 лева ще коства на данъкоплатците нощувката в София

на европейски министър председател или министър по време на българското председателство на Европейски Съюз.

Това излиза наяве от социална поръчка за хотелско настаняване на ръководителите на делегации и съпътстващите ги лица, оповестена от Министерството на българското председателство на Европейски Съюз.

Общата стойност на поръчката е 515 хиляди лева с Данък добавена стойност, а броят на нощувките, които би трябвало да бъдат обезпечени против тази сума, e 1808, което прави по 285 лева на нощ за ВИП-персона.

Шалове за 160 000 лв. ще бъдат раздадени по време

на Българското европредседателство като парите ще бъдат разпределени за 900 първокласни и 16 000 общоприети шалчета. Подаръци ще има и за мъжете. 287 000 ще костват вратовръзките, като от тях 1100 ще бъдат първокласни, а 20 000 – общоприети. Това са пари от държавния бюджет, които са отделени единствено за задачите на европредседателството.

„ Традицията в раздаването на дарове съществува, откогато съществуват ротационните ръководи. Това са обичайни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните дарове в Европейската комисия са шал, вратовръзка, бележник и писалка. Има и други, които са от така наречен „ потребни подаръци” като зарядни акумулатори, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета ", описа преди време Яна Дочева, шеф на дирекция „ Подготовка и осъществяване на председателството”.

Малката ракия става още по-малка. По време на формалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е всекидневно – 50 мл.

„ За работните обеди – НДК на последния етаж, където преди се обитаваше ресторант. Над 300 души би трябвало да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкоз доста хора вкупом. Затова ще се употребяват Резиденция „ Бояна” и в „ София Тех Парк”. По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лв. са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС”, добави Яна Дочева.

Над 1 млн. и 100 хиляди лв. без Данък добавена стойност ще костват работните обяди, формалните вечери и кафе-паузите по време на председателството ни.

От тях - над 260 хиляди лева ще коства формалното разкриване и вечерите.

Останалите пари - над 900 хиляди лева без Данък добавена стойност ще отидат за работни хранения в конгресния център на НДК.

За целия интервал на председателството ни ще би трябвало да се обезпечи храна за 23 790 души.

В една кафе-пауза или обяд на блок маса се чака да вземат участие сред 40 и 1000 души, а в един работен обяд - сред 14 и 70 души.

Много гледано в мрежата е и видеото, отдадено на председателството ни - "Няма по какъв начин да не се влюбиш в нея от пръв взор " - рекламно видео, представящо страната ни, хората и туристическите дестинации. За два дни е гледано над 520 000 пъти.



От 17.30 часа на 10.01.2018 година до тръгване на делегациите на 12.01.2018 година на ул. "Ген. Гурко " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Кн. Александър І ".

От 17.30 часа на 10.01.2018 година до привършване на мероприятията на 11.01.2018 година:
- на ул. "Кн. Александър І " сред ул. "Ген. Гурко " и бул. "Цар Освободител ";
- на ул. "Аксаков " сред ул. "Дякон Игнатий " и ул. "Г.С.Раковски ";
- на ул. "Дякон Игнатий " сред ул. "Ген. Гурко " и бул. "Цар Освободител ";
- на ул. "Кузман Шапкарев " сред ул. "Иван Вазов " и ул. "Ген. Гурко ";
- на ул. "Славянска " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Дякон Игнатий ";
- на ул. "Г.Бенковски " сред бул. "Цар Освободител " и ул. "Иван Вазов ";
- на ул. "Иван Вазов " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Дякон Игнатий ".

От 06.30 часа до привършване на събитията на 11.01.2018 година:
- на площад "Кн. Александър І ", против Национална художествена галерия;
- на пл. "Кн. Александър І " сред бул. "Цар Освободител " и ул. "Московска ".

От 17.30 часа на 11.01.2018 година са привършване на мероприятията на 12.01.2018 година:
- на ул. "Доспат " сред бул. "Витоша " и ул. "Баба Неделя ";
. на ул. "Баба Неделя ";
- на ул. "Д-р Христо Стамболски ".

По преценка на отдел "Пътна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи ще се не разрешава влизането на пътни транспортни средства, като се изключи колите обслужващи мероприятията, както следва:

От 08.00 часа до привършване на 11.01.2018 година:
- по ул. "Ген. Гурко " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Кн. Александър І ";
- по ул. "Кн. Александър І " сред ул. "Ген. Гурко " и бул. "Цар Освободител ";
- по ул. "Аксаков " сред ул. "Дякон Игнатий " и ул. "Г.С.Раковски ";
- по ул. "Дякон Игнатий " сред ул. "Ген. Гурко " и бул. "Цар Освободител ";
- по ул. "Кузман Шапкарев " сред ул. "Иван Вазов " и ул. "Ген. Гурко ";
- по ул. "Славянска " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Дякон Игнатий ";
- по ул. "Г.Бенковски " сред бул. "Цар Освободител " и ул. "Иван Вазов ";
- по ул. "Иван Вазов " сред ул. "Г.С.Раковски " и ул. "Дякон Игнатий ".

От 08.00 часа на 12.01.2018 година до привършване на мероприятията:
- по ул. "Доспат " сред бул. "Витоша " и ул. "Баба Неделя ";
- по ул. "Баба Неделя ";
- по ул. "Д-р Христо Стамболски ".

За времето от 11.00 до 12.00 часа на 12.01.2018 година се закрива спирка с код 0395 (Бул. Черни връх), под "Моста на влюбените ", след бул. "Черни връх ", посока бул. "България ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР