България вече няма нужда да е особен мониторинг и затова

...
България вече няма нужда да е особен мониторинг и затова
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България вече няма нужда да е особен мониторинг

България към този момент няма потребност да е необикновен мониторинг и по тази причина към този момент нямаме и такива констатация. Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаковв ефира на Българска национална телевизия, а мотив е новия отчет за върховенството на закона на Европейска комисия, който към този момент обгръща всички страни в Европейски Съюз.

Той отхвърли изказванията, че към този момент имаме два отчета и механизма за наблюдаване. По думите му разпоредбите за върховенството на закона за България, са такива, каквито са за останалите страни в Европейски Съюз, включително за Гърция и Германия да вземем за пример.

Според него отчетът е справедлив и има значително позитивни констатации вътре.

"Започнати са промени и може би се вършат незадоволителни крачки, само че посоката е вярна, " счита той.

По думите му имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши страни длъжности, към този момент е обществено, има и открит механизъм за улавяне на спор на ползи. Критиките са ориентирани най-много към правосъдната власт, в това число към отчетността на основния прокурор, означи евродепутатът. Според него това би трябвало да мине пред промени в Конституцията и подсети, че препоръчаните такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един извънредно добър отчет за България ", сподели Елена Йончева от Българска социалистическа партия. Тя се съгласи, че той е справедлив и демонстрира къде се намира страната ни. Тя даде да се разбере, че е разговаряла с еврокомисаря Вера Юрова, която на собствен ред й дала обещание, че средствата за България за медиите няма да минават през държавните управления, защото медиите били проправителствени.

На собствен ред Новаков изясни, че България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която има електронна система за средствата от Европейски Съюз и всеки може да види кой какви средства е получил.

"Всичко по евросредствата е обществено ", заключи Новаков.

Той подсети, че локалните управляващи са главен бенефициент на европари, а имало и кметове на Българска социалистическа партия и добави, че било доста мъчно централното държавно управление да разпределя.

"ЕНП към момента не е обсъждала отчета – този път разликата е, че не България и Румъния единствено имат потребност от обзор. България към този момент няма потребност да бъде подлагана под необикновен мониторинг, тъй като има особени проблеми”, посочи евродепутатът.

Иначе той разясни, че на 14 места в отчета, се загатва, че България върви по верния път. "Да, крачките може да не са толкоз положителни, само че се вършат във вярната посока и в отчета се акцентира това. В този отчет, да вземем за пример, се показва че процентът на грешките в България е 1,7, а за Европа цифрата е 2. Това демонстрира, че не сме толкоз зле ", разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР