България вече не е собственик на морски флаг за европейските

...
България вече не е собственик на морски флаг за европейските
Коментари Харесай

България вече не е собственик на морски флаг

България към този момент не е притежател на морски байрак за европейските и част от страните в света. Тя е изключена от всички описи на Парижкия меморандум - организацията на всички европейски и част от международните морски страни, обвързвана с пристанищния надзор на корабите. Името на страната ни липсва и в трите листата - черен, сив и бял, за флаговете с висок, междинен и невисок риск за корабоплаването, написа в уеб страницата " Транспортал ".

В последното оповестено издание от 2018 година България попада в сивия лист на меморандума - място, което не е променяно от над 10 години. Най-вероятната причина за изпадането на страната е извънредно намалелият брой кораби, плаващи под български байрак.

" Изпадането на България от описите на Парижкото съглашение е противен факт, без значение на какво се дължи. Това значи, че режимът за инспекция на корабите ни ще бъде затегнат до извънредно високи равнища ", разяснява някогашният шеф на ИА " Морска администрация " Николай Апостолов. Той изясни, че на тези описи се гледа извънредно съществено, и даде за образец 2007 година, когато е имало заплаха страната да бъде преместена в черния лист на меморандума.

Ако изпадането не се дължи на някакво техническо условие, това значи, че сме почнали да берем плодовете на абсурда с либийския танкер " Бадр ", разяснява ръководителят на доброволната избавителна организация " БУЛСАР " Никифор Герчев. Според него единствено преди няколко месеца в формалния бюлетин на Световната морска организация България е била разказана като пиратска страна и съпоставена със Сомалия.

" Изчезването на българския байрак значи, че няма морска страна, наречена България. А няма такава страна, тъй като няма кораби под български байрак. Ние сме единствената страна с изход на море в света, която не е морска страна ", обясни и Тодор Георгиев, притежател на шипинг-компания. Според него загубите ще са и стопански.

От транспортното министерство по едно и също време опровергаха и потвърдиха информацията. От една страна, оттова декларират, че България има морски байрак и ползата на българските корабособственици е предпазен. От друга страна, от ведомството признават, че България липсва в листата, защото в границите на Парижкия меморандум направените инспекции на български кораби са под минималния брой за последните 3 години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР