България вече не е председател и ще има възможност по

...
България вече не е председател и ще има възможност по
Коментари Харесай

Павлова: След края на председателството ще можем по-активно да отстояваме позициите си

България към този момент не е ръководител и ще има опция по доста по-активен метод да отстоява българските позиции на идните съвещания. Това сподели пред публицисти министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова , откакто осведоми депутатите от Комисията по европейски въпроси за осъществяването на целите на българското председателство, съобщи организация " Фокус ".

" Това, което е значимо да кажем за България през идващите шест месеца, е, че ние към този момент влизаме в по-активна фаза. И към този момент като не сме ръководител, ще имаме опция по доста по-активен метод да отстояваме българските позиции на идните съвещания ", разяснява Павлова.
Тя уточни, че главните цели на България са няколко. " Първият е тематиката сигурност и миграция – също като на австрийското председателство. Това, което следва, е доста значимо за нас. Срещата на върха на 20 октомври, която се възнамерява по време на австрийското председателство, ще бъде с тематика сигурност, Дъблинско съглашение и промени. Идеята е да довършим започнатото от нас – стягане на граничния надзор, въвеждане на подобен информативен продан и регистрация на данните, че да бъдат регистрирани тези, които са стопански или други мигранти, а не търсещи леговище, и вложения в страни отвън Европейски Съюз. И това би трябвало да бъде признато ", разяснява министърът.
Павлова изясни, че втората тематика, която е главен приоритет за държавното управление, е пакетът " Мобилност ". " Защото ние успяхме с командированите служащи и извадихме от там пакета " Мобилност " - това е първият огромен триумф. От септември планираме доста интензивно присъединяване на България във всички формати – и на експертно, и на политическо равнище, и на равнище Европейски парламент да отстояваме ползите на българските превозвачи, да търсим съидейници в останалите по-отдалечени страни и да предлагаме такива текстове, които да ни удовлетворяват нас, тъй че да защитим интереса на превозвачите – за отпадането на текста за наложителното връщане на три седмици и изобщо текстовете, които ще ни подсигуряват, че ползите на българските превозвачи няма да бъдат наранени ", сподели още Павлова.
По думите й има две предпочитани линии, по които България ще работи по отношение на пакета " Мобилност ". `Едната е текстовете, които се гледат в Европейския парламент, а другата е Европейският съвет, с цел да може те да стигнат до единна позиция. Искаме да реализираме и на двете места консенсус, с цел да може да бъде признато това предложение ", изясни Павлова.
Като трета тематика, която България подвигна високо в дневния ред, Павлова уточни тематиката за двойния стандарт при храните. " Трябва да се прегледат законодателните текстове, с които да се вкарат единни правила и доста строги наказания за тези производители, които оферират на пазара храни с двойно качество. Така че това е другата тематика, по която ще можем да участваме доста интензивно в съвещанията с към този момент насъбран опит ", сподели още тя.
Другата тематика е тази за единния дигитален пазар, цифровизацията и законодателството, което ние приехме – девет от 13 законодателни пакета за въвеждането на единния дигитален пазар. Четири остават за австрийското председателство и ние ще участваме ефективно, защото за нас е доста значимо той да проработи до края на годината – какъвто ангажимент сме поели ", разяснява Павлова.
Тя уточни, че приоритет за страната продължава да бъде и тематиката за Западните Балкани. " Така че интензивно ще участваме във всички формати, с цел да поддържаме тези страни да вървят по пътя си ", изясни Павлова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР