България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или

...
България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или
Коментари Харесай

Официално: България е приета в чакалнята на еврозоната

България към този момент е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или така наречен чакалня на еврозоната и на банковия съюз. Европейската централна банка заяви на уеб страницата си, че е реализирано съглашение сред страните от еврозоната и България. Банката дефинира базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лева за евро.
Предварителният стадий за приемането на еврото като национална валута продъл. жава три години. Това значи, че еврото може да размени лв. през 2023-та.
Заедно с България, в чакалнята е призната и Хърватия. Предстоящото разширение на еврозоната ще бъде първото от 2015 година насам.
Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на ЕЦБ за по-близко съдействие с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.
"Решението съставлява крайъгълен камък в напъните на България и Хърватия за присъединение към еврозоната. Сега двете страни би трябвало да вземат участие в механизма без съществено напрежение и най-много - без да девалвират главния курс на своята валута по отношение на еврото по лична самодейност, най-малко две години преди да могат да се причислят към еврото. Комисията ще продължи да предизвиква и поддържа напъните на българските и хърватски управляващи да завършат процеса по присъединение към еврозоната, се споделя в изказването на Комисията ", се споделя в известието.
"Това е исторически акт, който би трябвало да ни сплотява. Той дава на България тежест, каквато тя в никакъв случай не е имала при решаването на европейските каузи. Служителите на Българска народна банка поставиха големи старания в този развой. Разбира се, той нямаше да бъде приключен, в случай че не беше подсилен с политически актове и решения. Премиерът беше на висотата на историческите условия ". Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на брифинг в Министерския съвет, състоял се след формалното оповестяване на решението.
„ Тази стъпка е съпоставима с влизането ни в НАТО и Европейски Съюз. Това е единствено началото. Следващата разумна стъпка е приемането на еврото. Свързваме кръвоносната система на нашата стопанска система с едно от най-силните формирования в света. Участието в ERM-II и Еврозоната обаче изискват още повече старания от наша страна. До момента трябваше да променим над 15 закона”, разяснява от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.
Премиерът Бойко Борисов благодари на всички евролидери, които са помогнали на България в пътя й към този триумф.
„ Вече няма ужасно за българските банки, тъй като мощният Европейски Съюз стои зад тях. Няма по какъв начин да се правят финансови измами… В същото време не се веселя, погрешно ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме дружно. А не сме. Разделена страна сме. Вместо да се радваме, ние организираме митинги. Това ли е сполучлива страна? Какво пишат посланиците за нас?”, сподели Борисов. И добави, че подава ръка на президента в името на обединяването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР