България вече е част от световната коктейлна култура, а барманите

...
България вече е част от световната коктейлна култура, а барманите
Коментари Харесай

Награди за експериментална коктейлна култура

България към този момент е част от международната коктейлна просвета, а барманите ни са все по-търсени и канени за участия в интернационалните събития.

Тази година за първи път страна от Източна Европа е поканена за присъединяване в влиятелния конкурс Glenfiddich World’s Most Experimental Bartender , чиито финали ще се състоят в Дъфтаун, Шотландия.

Барманите, които взеха присъединяване в българския край, са измежду най-хубавите у нас. От тях журито очакваше не просто да основат нова рецепта за коктейл, а да дават изцяло висококачествено прекарване. Участниците трябваше да творят с определен сътрудник от сферата на занаятите или изкуствата, с който да основат артикул, търсещ изобретателните граници на основателите си.



Смелостта да опитват и увереността от опита и познанията бяха силите, които задвижиха четири двойки да се борят за идващия стадий пред жури на изключителна висота: Димитър Димитров, един от най-хубавите бармани в България; Слав Атанасов, прочут гримьор и основател на 12 Magazine; Христо Запрянов, основен редактор на Esquire и Playboy и световният дипломат на Glenfiddich, Струан Грант Ралф.

Първи се показаха двойката Никос Хляпас и началник готвачът Цветомир Николов, които сервираха ескплозивна композиция сред аперитивен коктейл и рибно ядене. Следваха Галин Ганчев и дърворезбарят Михаил Ненов, които показаха своя лична мини Solera система, направена от български бял дъб.

Драгомир Иванов и фотографът Вера Гоцева с изключение на пробен коктейл предложиха на журито и бърз курс по смарт телефон снимка, а след тях взаимното си създание показаха Михаил Узунов и коренопластът Стефан Чаушев, които бяха изготвили специфична апаратура, през която мина последният новаторски коктейл за вечерта.



След три часа оспорван край световният дипломат на Glenfiddich Струан Грант Ралф разгласи спечелилите: Никос и Цветомир. Те ще преминат през вратите на дестилерията Glenfiddich в Дъфтаун през ноември, където ще имат опция да усъвършенстват плана си, преди да го показват на международния край.

Glenfiddich несъмнено е мястото за опит и реализиране на нови върхове. Преминаването оттатък границите на познатото е философия на Glenfiddich още от основаването й през 1886 година, когато създателят на дестилерията Уилям Грант се устремява самоуверено към незнайното, с цел да сътвори личен фамилен бизнес. Независимата дестилерия Glenfiddich още през цялото време носи в себе си новаторския дух, там се ражда и най-награждаваното едномалцово шотландско уиски в света.

Днес компанията за първокласни питиета се управлява от петото потомство на фамилията и създава някои от водещите международни марки шотландско уиски като желания по целия свят Glenfiddich, ръчно правените едномалцови уискита The Balvenie и третият най-продаван общоприет шотландски бленд в света - Grant’s, както и други международни марки като джин Hendrick’s, ром Sailor Jerry, текила Milagro, ирландското уиски Tullamore Dew и уиски Monkey Shoulder.



С поддръжката на Glenfiddich
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР