България вдига ограда по границата си с Румъния заради опасността

...
България вдига ограда по границата си с Румъния заради опасността
Коментари Харесай

Превантивно: Вдигаме ограда заради нов вид чума

България подвига ограда по границата си с Румъния поради заплахата от нов тип чума.

Съоръжението ще бъде дълго 133 000 метра, а задачата му - да спре възможното разпространяване на африканска чума по свинете, оповестяват от от Изпълнителната организация по горите, представени от Дарик радио.

Най-близкото огнище на болестта е единствено на 60 км от нашата страна в румънския град Констанца.

В цялата страна се организират разяснителни акции. При определяне на мъртва дива, полудива или питомна свиня, от Агенцията по горите приканват жителите да алармират на телефон 112 или в съответната профилирана ветеринарна работа.

Порожанов: И в стадото на баба Дора има чума, евтаназията се отсрочва

Предприемането на дейности по създаване на оборудване за непреминаване на дивите прасета през сухопътната граница на България с Румъния идват след установените огнища на болестта в северната ни съседка.

Също по този начин обособяват се места за първична преправка на отстреляните диви прасета и създаване на уреди (ями) за отпадни скотски артикули.

Разпределени са комплекти за взимане на проби за проучване съществуването на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са подготвени лица, които ще вземат тези проби, като е планувано във всяка ловна дружинка да има по двама души, минали такова образование.

Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за особено за запазване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за напредване на пробите.

На 24 юли 2018 година в Изпълнителна организация по горите ще бъде извършено съвещание на Ловния съвет.

Порожанов: Оставка няма да подам

Увеличават обезщетенията за умъртвения добитък

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

По-рано през днешния ден стана ясно, че започва

обеззаразяването на пътища в Пловдивска област с дезинфекционния препарат "Виркон S " като предварителна защита против разпространението на чума по животните. Това се реши на среща в регионалната администрация.

Ще бъде дезинфекциран регионът на автомагистрала "Тракия " при разклона Цалапица – Белозем и пътищата сред Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, както и пътя за Асеновград.

Екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника, ще пръскат посочените места, както и по-големите паркинги в Пловдив.

На места стартира и разяснителна акция, която да изясни подхванатите ограничения за предварителна защита.

Полицейски екипи на входно-изходните артерии ще наблюдават за нелегално превозване на животни.

Инструктират се и ловните дружинки да вземат проби от дивите животни при отстрел, те имат нужните хладилни чанти. Как тъкмо наподобява ситуацията, ще стане ясно на 24 юли на съвещанието на епизоотичната комисия.

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР