България възобнови процедурата за покупка на военни самолети и вече

...
България възобнови процедурата за покупка на военни самолети и вече
Коментари Харесай

Какви ще бъдат новите изтребители на България?

България възобнови процедурата за покупка на военни самолети и към този момент се готви да поръча 16 нови или използвани изтребители, с които да модернизира военновъздушните си сили, тъй че да дават отговор на стандартите на НАТО.

Българската страна търси военен многоцелеви изтребител, който може да извършва необятен набор от задания. Потенциалните снабдители са 7 страни: Съединени американски щати, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция, демонстрира обновеният план на Министерството на защитата.

 България на крачка от най-скъпата военна договорка през последните 25 години
България на крачка от най-скъпата военна договорка през последните 25 години

Решението за закупуване на нови изтребители се чака скоро

Възможните претенденти са F/A-18 Super Hornet на американската Boeing, Gripen на шведската Saab, Rafale на френската Dassault и F-16 на американската Lockheed Martin или немски Eurofighter, както и използвани F-16 от Португалия и Израел и италиански Eurofighter. Производителите би трябвало да изпратят офертите си до 1 октомври, показват от военното министерство.

Около 1.8 милиарда лв. ще бъдат отделени за първите 8 изтребителя, както и за наземно обслужване, образование на екипи и 3-годишна първична интегрирана логистична поддръжка.

Според плана самолетите би трябвало да бъдат получени в границите на 3 години от подписването на контракта. Те ще бъдат изплащани на вноски от 100 до 300 млн. лв. в продължение на 10 години.

Ето къса характерност на другите бойни самолети, които може да избере България:

F/A-18E/F Super Hornet

 Снимка 370385
Източник:

F/A-18 Super Hornet е многоцелеви изтребител, ръководен от един или двама водачи. Произвежда се от американския авиационен колос Boeing. Разполага с 11 точки за окачване на външно въоръжение и може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети и разнообразни типове бомби. Оборудван е с 20-милиметрова роторна картечница M61.

Изтребителят може да носи до 13 000 кг гориво, като има опция да се презарежда и да зарежда и други самолети във въздуха. Разполага с 5 външни резервоара за в допълнение гориво - 4 с размер от 1800 л и един с размер от 1200 л.

Може да носи над 8 тона разнообразни въоръжения и съоръжение. Максималната му скорост е 1915 км/ч. Максималната дължина на полета му е 2346 км.

България се интересува от нови или използвани F/A-18E/F Super Hornet, които може да купи от Съединени американски щати.

Gripen JAS 39

 Снимка 370386
Източник:

Gripen JAS 39 e многоцелеви изтребител, ръководен от един или двама водачи. Произвежда се от шведската компания Saab. Разполага с 8 точки за окачване на външно въоръжение, като може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, касетъчни бомби и бомби с лазерно ориентиране.

Може да носи до 6.5 тона разнообразни въоръжения и съоръжение. Вариантът с един водач е екипиран с 27-милиметрова картечница Mauser BK-2.

Изтребителят е оборудван е с съвременни защитни системи, поддържа разнообразни информационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 2200 км/ч. Максималната дължина на полета му е 3000 км.

България се интересува от модела C/D или подобен осъвременен до разновидностите, притежавани от Унгария и Чехия. Може да купи изтребителите от Швеция.

F-16C Fighting Falcon

 Снимка 370387
Източник:

F-16 е многоцелеви изтребител, ръководен от един или двама водачи. Произвежда се от американските оръжейни колоси General Dynamics и Lockheed Martin. Това е изтребителят с максимален военен опит измежду евентуалните разновидности.

Разполага с 11 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, разнородни бомби, противокорабни и нуклеарни ракети. Оборудван е с 20-милиметрова роторна картечница M61A1 Vulcan.

Максималната му скорост е 2120 км/ч. Максималната дължина на полета му е 4220 км.

България се интересува от изцяло нови изтребители F-16 блок 60 (или 70), както и използвани, осъвременени до MLU OFP M6. Може да ги купи от Съединени американски щати, Португалия или Израел.

Rafale

 Снимка 370388
Източник:

Rafale е многоцелеви изтребител, ръководен от един или двама водачи. Произвежда се от френския оръжеен колос Dassault Aviation.

Разполага с 14 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух и най-много въздух-земя, противокорабни и нуклеарни ракети. Оборудван е с 30-милиметрова автоматизирана картечница GIAT 30/M791.

Френският изтребител разполага с съвременни защитни системи, поддържа разнообразни информационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 1912 км/ч. Максималната дължина на полета му е 3700 км.

България се интересува от нови или използвани изтребители Rafale, които може да купи от Франция.

Eurofighter Typhoon

 Снимка 370352
Източник:

Eurofighter Typhoon е многоцелеви изтребител, ръководен от всекидневно един и по-рядко от двама водачи (основно при подготвителни полети). Произвежда се от консорициум от компании от Германия, Англия, Италия и Испания.

Разполага с 13 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, касетъчни бомби и бомби с лазерно ориентиране. Оборудван е с 27-милиметрова картечница Mauser BK-27.

Изтребителят разполага с съвременни защитни системи, поддържа разбнообразни информационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 2500 км/ч. Максималната дължина на полета му е 2900 км.

България се интересува от използвани или нови изтребители Eurofighter Typhoon във разновидностите Tranche 1 (Италия) и Tranche 3 (Германия).

Забележка: Данните за самолетите са от производителите им, профилирани военни уеб сайтове и Wikipedia.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР