България Възмущение след изложба в РКИЦ, БАН изрази недоумение МВнР

...
България Възмущение след изложба в РКИЦ, БАН изрази недоумение МВнР
Коментари Харесай

Възмущение след изложба в РКИЦ, БАН изрази недоумение

България Възмущение след галерия в РКИЦ, Българска академия на науките изрази неразбиране Министерство на външните работи " напълно поддържа позицията на Българска академия на науките и на редица български учени – историци и езиковеди, които се изрекоха по тематиката " 27 май 2020, 17:45  Възмущение след галерия в РКИЦ, Българска академия на науките изрази неразбиране Източник: БГНЕС
АН излезе със мнение във връзка галерия в Руския културно-информационен център в София в навечерието на празника на българската култура и просвета, представяща Светите братя Кирил и Методий, като "реформатори на славянската писменост ", "създатели на църковнославянския език " и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия ",

в което Българската академия на науките показва своето неразбиране от подмяната на историческите и езиковите обстоятелства, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, включително и на съветската, се споделя в мнението.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ТУК

От Българска академия на науките показват, че е задоволително е да се спомене името и делото на световноизвестния съветски академик акад. Дмитрий Лихачов, който дефинира България като "люлката на славянската просвета ", като страната, дала "на източните славяни висшия пласт на езика ".

Световноизвестната съветска палеославистка Раля Михайловна Цейтлин, създател на фундаменталния труд "Лексика древнеболгарских рукописей 10-11-и в. ", поредно в проучванията си признава българския темперамент на Кирило-Методиевия език. Списъкът на учени, които споделят тази справедлива научна истина, може да бъде неведнъж продължен.

Напомняме и обстоятелството, че през 1985 година по самодейност на Българска академия на науките и Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики в София е извършена академична полемика с присъединяване на известни български и руски учени, която приключва с формален протокол. В неговото умозаключение се споделя: "Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският акцент на българския език през IX век. Езикът на преводите в творбите на Преславската и Охридската школа е старобългарският книжовен език. Езикът на Кирило-Методиевските монументи е изиграл голяма роля в културния живот на другите славянски нации и във образуването на техните литературни езици ".

Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните изказвания, че Светите братя са основали църковнославянския език и са популяризирали просветата в Русия, е неприемливо изкривяване на историческата и научната истина, най-малкото заради обстоятелството, че църковнославянският е съветска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий в никакъв случай не са стъпвали където и да било по съветските земи. Особено необичайно звучи и изказванието, че Светите братя са "реформатори на славянската писменост ", когато е световноизвестно, че те са основатели на глаголицата, избавена от българските царе Борис Първи и Симеон.

"На най-светлия български празник галерия на другарска страна като Русия би трябвало, въздавайки респект към Светите братя, да регистрира безспорния български принос за международната културна история и ролята на старобългарския език като трети заветен език на Европа ", се показва в мнението на Българска академия на науките.

Малко по-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи,

"изцяло поддържаме позицията на Българската академия на науките (БАН) и на редица български учени – историци и езиковеди, които се изрекоха по тази тематика ".

"Ще реагираме посредством Министерство на културата. Това е нашето предложение – да изпратим позициите на учените до културния център, провел тази галерия. Ако задачата е била да се предизвика "реплика-дуплика “, няма да мине ", разяснява пред публицисти Захариева.

"Министерството на външните работи постоянно е реагирало тогава, когато считаме, че би трябвало да го създадем. Спомняте си, че имахме реакция предходната година във връзка с една галерия ", напомни още тя.

Повече за изложбата

Изложба на Руския културен център в София показва Кирил и Методий като реформатори на славянската писменост, основатели на църковнославянския език и първи разпространители на просветеност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, провокира възмущението на водещи историци и филолози у нас.
Изложбата в Руския културно-информационен център в София провокира отвращение на 24 май  Руския културно информативен център галерия  Руския културно информативен център галерия  Руския културно информативен център галерия  Руския културно информативен център галерия
Макар и не в същите мащаби, както през 2017 година, тя също не остана незабелязана у нас. Агенция "Фокус " напомня, че преди три години съветският президент Владимир Путин направи изказване пред тогавашния си македонския сътрудник Георги Иванов, в което съобщи, че славянската книжовност е пристигнала в Русия от "македонската земя ".

Това също провокира голям брой реакции в България.

Пред осведомителния водач историците и филолозите акцентираха по-късното пораждане на църковнославянския език, погрешните изказвания за пребиваването на светите братя на територията на Русия, с цел да могат да бъдат съветски просветители. Те акцентираха българския генезис на кирилицата и ролята на българската страна за съхранението и развиването на славянската книжовност по това време. Меко казано скандално, много неуместно и провокация бяха измежду характерностите на учените във връзка изказванията в изложбата на Руския културно-информационен център.

Историкът проф. Пламен Павлов съобщи, че е много неуместно 9 век да се приказва за църковнославянски език. Според него другарска страна като Русия не би трябвало да се държи по този начин към България на ярък празник като 24 май. Проф. Павлов посочи още, че кирилицата - българската писменост е една от формалните на Европейски Съюз с помощта на нас и Руският център не може да ни го отнеме. По думите му, с цел да има другарство сред България и Русия, сходно държание би трябвало да бъде изоставено от съветска страна.

"Делото на светите братя и преводите, писмеността са избавени от България. Киевска Рус е покръстена с присъединяване на българско духовенство. Спори се дали покръстител е Византия или България, само че първият митрополит на Киев и на Киевска Рус е Михаил, който е българин. Това е казано категорично в текстовете, свързани с него. Вече да не приказваме за по този начин нареченото Второ южнославянско въздействие “, сподели още проф. Павлов. Той изясни, че в съветската просвета има едни понятия от 19 век – Първо и Второ южнославянско въздействие. Според него и двете са български.

"Във Второто биха могли да се намерят някакви бледи следи на сръбско въздействие или на нещо друго през Атон. Докато първото е изрично българско и никакво друго, без значение дали то идва от Велики Преслав или от Охрид, то си е българско и в това няма никакво подозрение. Учените от 19 век, които го употребяват, не влагат антибългарско наличие. В момента, когато се вършат сходни внушения, хайде антибългарски е мощно казано, само че всеки случай те са мощни, няма по какъв начин да го поносим “, сподели още историкът. Проф. Пламен Павлов акцентира, че българската страна е избавила това дело и този език.

"Превърна го в език на православните славянски нации “, посочи още той.

За българския генезис на кирилицата заприказва и доцент Ана Кочева от Института по български език към Българската академия на науката. Тя акцентира, че кирилицата се ражда в българската страна, а църковнославянският език е доста по-късна съветска редакция на старобългарския език. Специалистът уточни, че персонално до този миг догадка за съветската връзка на светите братя Кирил и Методий не е чувала.

"Тук има един различен проблем, който е с по-малко различие спрямо този и той е за народностната основа на първия литературен език на славянството, който е основан въз основа на солунския български акцент. Повтарям българския солунски акцент. Разбира се, съществува панонска догадка, съгласно която активността на двамата братя се свързва с Велика Моравия и Панония, само че няма догадка за тяхната връзка с съветското пространство ", посочи още доцент Кочева.

Тя обърна внимание, че главната и най-авторитетна част на международната славистика близо век твърди, че е безусловно категоричен българският етнически темперамент на Кирило- Методиевият език и на второ място голямото му интернационално значение за славянското и източноевропейското културно пространство. „ Това не прави езикът, какъвто и да било различен, от старобългарски, най-малкото съветски ", изясни още доцент Ана Кочева. Тя съобщи, че е меко казано скандализирана от концепцията на Руския културен център в София за показаната галерия и то тъкмо в навечерието на 24 май.

"Кирил и Методий в никакъв случай не са създавали църковнославянски език. Те са основали старобългарския литературен език. Това е истината и в никакъв случай не са ходили в Русия. Не биха могли да бъдат наречени първи съветски просветители. Те са просветители на цялото славянство, само че единствено в преносен смисъл, като наши духовни отци. Те са настойници на цяла Европа и то тъкмо за това, че превеждат на приказваме език за първи път в Европа християнските книги ", сподели още доцент Ваня Мичева от Института па български език при Българска академия на науките.

Тя посочи още, че за Кирил и Методий в изложбата на Руския културен център са написани откровени неистини.„ Като академик и като експерт по история на българския език, който се занимава от доста години със старобългарската книжнина и особено с пространните жития на светите братя Кирил и Методий мога да кажа, че тук са написани откровени неистини, които доста от дълго време никой в науката не приказва и не става дума за неведение. Според мен става дума за целенасочена операция. Просто са написани неща, които не са правилни. Не от неведение, а от предпочитание да се показват по друг метод ", сподели още доцент Мичева. Тя уточни, че двамата братя Кирил и Методий са от град Солун, само че както написа в техните пространни жития всички солуняни приказват чисто славянски.

Като следващата политичискета провокация бе избрана изложбата от историка проф. Милко Палангурски. Според него изказванието, че Кирил и Методий са съветски просветители може да възмути всеки, който има някакво разбиране от българска и източноевропейска история, пък и от европейска. Проф. Палангурски обърна внимание, че братята Кирил и Методий са европейски просветители и настойници на Европа.

"Това е следващата политическа провокация, не се срамя да го кажа. Българската страна, българските политици, българската просвета, най-сетне би трябвало да каже истината на наглата съветска, политическа провокация, която непрекъснато набира скорост към българската история, към българската просвета. Това не е инцидентно, това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, въпреки и с такива дребни ерозиращи на пръв взор детайли. Най-после българската страна и българската просвета би трябвало да кажат какво честваме на 24 май. Ден на славянската книжовност и просвета или празникът на българската книжовност и просвета. Това, което ние честваме кирилицата е роля на българската държавност по време на Борис и Симеон ", акцентира историкът.

Преди година Руският културно-информационен център в София провокира и различен скандал с изложбата си за 9 май, планувана да бъде под надпис "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". Тогава българското външно министерство посъветва съветската страна да се откаже, защото проявата поддържа "съмнителна историческа теза " и съставлява "намеса във вътрешнополитическия спор на страната ни ".

Напрежение сред Министерство на външните работи и Руското посолство поради галерия

По тематиката  Министерство на външните работи към посолството на Русия: Половин век репресии Министерство на външните работи към посолството на Русия: Половин век репресии  Руски историк: Българите наглеят, ограничете им чартърите Руски историк: Българите наглеят, ограничете им чартърите  Борисов: Подготвя се посещаване на Путин у нас Борисов: Подготвя се посещаване на Путин у нас  „ Комерсант “: България към момента е „ тази чужбина “ „ Комерсант “: България към момента е „ тази чужбина “  ТАСС: Големият брат постоянно прости на България ТАСС: Големият брат постоянно прости на България

Instagram
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: Българска академия на науките Русия галерия .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 В средата на юли споделят какъв брой пари ни връщат за парно  1 ГИТ: Не работете без контракт  1 Цената на газа пада още от 1 юни  1 Социалната пенсия за напреднала възраст скача с 9 лева --> Пaрите ни  В средата на юли споделят какъв брой пари ни връщат за парно В средата на юли споделят какъв брой пари ни връщат за парно  ГИТ: Не работете без контракт ГИТ: Не работете без контракт  Цената на газа пада още от 1 юни Цената на газа пада още от 1 юни  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Борисов: Събаряме остарялата постройка и вършим детска болница Борисов: Събаряме остарялата постройка и вършим детска болница  <br> Комисия за защита на конкуренцията влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация <br>
Комисия за защита на конкуренцията влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация
 Президентът нападна кабинета за Данък добавена стойност и бензиностанциите Президентът нападна кабинета за Данък добавена стойност и бензиностанциите  <br> Произведено в България: <strong> приложение, което трансформира </strong> <br>
Произведено в България: приложение, което трансформира
Последни  Възмущение след галерия в РКИЦ, Българска академия на науките изрази неразбиране Възмущение след галерия в РКИЦ, Българска академия на науките изрази неразбиране  Васил Божков Нови обвинявания за Васил Божков за 7 закононарушения  Екатерина Захариева От 15 юни ще можем да пътуваме в Европейски Съюз и прилежащи страни  <p>Ново разглеждане по&nbsp;делото на лекаря от Пловдив&nbsp;&nbsp;</p> Ново разглеждане по делото на лекаря от...  Лятото след COVID-19: Kакво ни вещаят звездите? Лятото след COVID-19: Kакво ни вещаят звездите?  <p>Напрежение измежду спасителите по морето</p> Напрежение измежду спасителите по морето  Фандъкова: Строим 10 нови детски градини сега Фандъкова: Строим 10 нови детски градини сега  <p>Меки хибриди за Серия 5 и Серия 6 Gran Turismo</p> Меки хибриди за Серия 5 и Серия 6 Gran Turismo  Ремонтират тръбопровода в региона край Варненското езеро Ремонтират тръбопровода в региона край Варненското езеро  Ще убие ли коронавирусът офиса Ще убие ли коронавирусът офиса  <p>ЕК с фонд от&nbsp;750 милиарда, две страни най-големи бенефициенти&nbsp; &nbsp;</p> Европейска комисия с фонд от 750 милиарда, две страни най-големи...  <p>Правят се инспекции в детските градини в цялата страна</p> Правят се инспекции в детските градини в цялата страна  <p>КЗК влезе в офиса на Българската петролна и газова асоциация</p> Комисия за защита на конкуренцията влезе в офиса на Българската петролна и газова...  Novi Фейсбук прекръсти криптопортфейла си на Novi  Румен Радев Президентът нападна кабинета за Данък добавена стойност и бензиностанциите  Президентите на Черна Гора Мило Джуканович и на Сърбия Александър Вучич, декември 2019 година Как повдигането на карантината скара Сърбия и Черна гора  <p>Брутално принуждение над 16-годишно момиче</p> Брутално принуждение над 16-годишно момиче  Борисов: Събаряме остарялата постройка и вършим детска болница Борисов: Събаряме остарялата постройка и вършим детска болница  Андреа Бочели е боледувал от COVID-19, само че се е възстановил Андреа Бочели е боледувал от COVID-19, само че се е...  Николай Василев Николай Василев: България има пари и може да се оправи... Всичко от през днешния ден Виц на деня Младо семейство дълго време нямало деца. Един другар посъветвал двойката да отидат в града и да възпламенят в катедралата огромна свещ. След няколко години същият… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  “Шокирани сме “Шокирани сме ": Какво става в Швеция