България въведе извънредна такса от 20 лева за всеки мегаватчас

...
България въведе извънредна такса от 20 лева за всеки мегаватчас
Коментари Харесай

България наложи такса върху транзита на руски газ. Какъв ще е ефектът от това

България вкара изключителна такса от 20 лв. за всеки мегаватчас съветски газ, който минава по тръбите на територията на страната. Промените в закона за използване на европейските наказания против Русия поради войната ѝ в Украйна влязоха в действие в петък.

След началото на войната, българското държавно управление отхвърли да се съобрази с ултиматум от Москва да заплаща в рубли за синьото гориво от Русия. Затова „ Газпром “ спря едностранно доставките за България. Така страната ни към този момент повече от година не внася съветски газ за лични потребности и новата такса не въздейства на вътрешния пазар.

Но преносът по продължението на газопровода " Турски поток " през България е " врата " за съвсем половината количества съветски газ, който влиза в Европа. По тръбата доставки получават главно Сърбия и Украйна, а операторът на тръбата " Булгартрансгаз " взима такса за транзитирането му.

Новата " енергийна вноска " за импорт и пренос на съветски газ съставлява към 20% от борсовата цена за 1000 куб. метра синьо гориво сега. Това би оскъпило газа за получателите му на прага на отоплителния сезон. Затова и от Унгария и Сърбия към този момент реагираха отрицателно.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че ще беседва с българския си сътрудник Румен Радев във връзка увеличението на директните такси.

„ Това ще докара до фрапантно нарастване на цената на газа с спомагателни 100 евро за 1000 куб. м. газ. Това е ужасяващо нарастване и ние ще беседваме с тях. И това не би трябвало да бъде годно за Сърбия “, споделя Вучич, представен от сръбски медии.

Унгарският външен министър Петер Сиярто също разкритикува този ход като „ недопустим “.

„ Неприемливо е страна членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга страна от общността “, споделя Сиятро от Москва, представен от Bloomberg, както и от прокремълски медии в Русия. По време на енергийна конференция в съветската столица, първият посланик на Унгария декларира, че въвеждането на тази такса опонира на европейската взаимност и правила.

Според уеб страницата Euroactive новата " енергийна вноска " за директния газ може да донесе доходи в бюджета на България в размер на 2,4 милиарда лв. на годишна база. Това на процедура може да изплати и огромна част от инвестицията в газопровода, който се води благосъстоятелност на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ". Стойността на тръбата доближава 3 милиарда лева и на процедура разреши на Русия да заобиколи Украйна при доставките на газ към тези страни.

В отговор на упреците от страна на Унгария и Сърбия, депутатът от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев разяснява по Българска национална телевизия, че таксите, които Русия заплаща на България, са „ извънредно ниски “, а страната ни е правото си да дефинира какви да са те, така страната - в лицето на държавна компания, е притежател на тръбите.

„ България сама взема решение какви такси да вкарва за преноса на газ през личната си територия. Това е право на страната, която е притежател на инфраструктурата ", добави депутатът.

“Това е общоевропейска политика за понижаване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни артикули и така нататък Ние сме част от огромното европейско семейство, което не желае войната в Украйна ", сподели Венко Сабрутев.

Според закона въпросните енергийни вноски за пренос на газ ще се събират от Агенция " Митници ".

Тръбата беше завръшена по времето на последния кабинет „ Борисов “ със забележителна скорост на фона на други енергийни планове - като реверсивната газова връзка с Гърция да вземем за пример. Изграждането на гръцкия интерконектор лиши години, макар че съставлява действителна опция на съветските газови доставки за България.

С промени в същия закон Народното събрание проект, с който рафинерията " Нефтохим-Бургас ", благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ", да се откаже изцяло от съветския петрол, който преработва. Европейски Съюз наложи наказания върху петрола и горивата от Русия и подобен импорт по море е неразрешен от края на 2022 и началото на 2023 година за останалите страни членки. България получи изключение и сега може да внася петрол до края на 2024 година Идеята е страната да се откаже от това си право още през октомври 2024 година, като до тогава рафинерията ще би трябвало поетапно да понижи съветския импорт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР