България Вандали оскверниха пещерата Магурата Полицията проверява случая, а от

България Вандали оскверниха пещерата Магурата Полицията проверява случая, а от ...

Вандали оскверниха пещерата „Магурата”.

България Вандали оскверниха пещерата „Магурата” Полицията проверява случая, а от община Белоградчик съобщиха, че ще опитат да поставят камери Николай Киров 16 май 2019, 21:10
андали надраскаха стена в историческата пещера „Магурата”. Посетители са написали имена - Ради, Павчо и Антов, съобщава NOVA.

Никой не е видял кога и от кого са направени надписите. Снимка с надрасканата стена в пещерата се появи в социалните мрежи. На нея ясно се вижда, че надписите са направени в галерията с праисторически рисунки на ловни сцени.

В началото на седмицата от музея в Белоградчик направили проверка, но вандалските надписи били премахнати. Сега на стената е видим белегът от тяхното заличаване.

„Най-важното е, че няма поражения. Може би има някакви леки следи, далеч от рисунките, но явно е драснато с ръка и след това е замазано”, коментира кметът на Белоградчик Борис Николов.



Само от началото на годината пещерата е посетена от над 7000 туристи. Това обаче не е първият подобен случай. По стените има още драсканици, които се намират на сантиметри от праисторическите рисунки.

Полицията проверява случая. От Община Белоградчик съобщиха, че ще опитат да поставят камери в залата с рисунките.

Източник: vesti.bg