България в очакване на дата за влизане в така наречената

...
България в очакване на дата за влизане в така наречената
Коментари Харесай

Искаме в „чакалнята” на еврозоната – ще ни пуснат ли?

България в очакване на дата за влизане в по този начин наречената " чакалня " за еврозоната. Страната ни е удостоверила готовността за присъединение и към Европейския банков съюз. До часове се чака да стане ясно и какъв е отговорът на финансовите министри от страните, приели единната валута.

България към този момент съобщи подготвеност да влезе по едно и също време и в банковия съюз, и в по този начин наречената чакалня за еврозоната. Ако това стане факт - страната ни ще бъде първата европейска страна, чиито огромни банки ще минат под надзора на европейската централна банка преди действително да приемем еврото.

„ По-силна еврозона значи по-силна Европа. От нашите сътрудници чакаме явен ангажимент, че в случай че последното изискване за участие в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по прилика с Шенген неофициални и не по разпоредбите задължения, което да оставя в нас чувство че сме третирани несъответстващо и неравно с другите държави”, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
Проф. Димитър Иванов: Най-ранната дата за влизането ни в еврозоната е 2022 година Страната би трябвало да извърши съществени промени в редица браншове, преди да се прикрепи към европейската банкова система, сподели икономистът
Подготовката за влизането в банковия съюз ще отнеме сред половин и една година. „ Кандидатстваме за банковия съюз и ЕЦБ стартира тестване на българската банкова система, с цел да види какъв брой е постоянна, с цел да влезе в банковия съюз. Този интервал продължава 8-12 месеца, след което вероятно ще влезем в ЕРМ-2”, изясни икономистът проф. Димитър Иванов.

Престоят в по този начин наречената чакалня е към година и половина две. Така, съгласно специалистите, за практическо приемане на еврото може да се приказва най-рано през 2022 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР