България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии,

...
България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии,
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония

България никога да не отстъпва от алените линии, които сложи на Северна Македония като условия за присъединението й към Европейски Съюз, безапелационен е археологът проф. Николай Овчаров. Научната общественост да не мълчи, настоя той на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка отправеното от така наречен македонски интелектуалци „ Кърваво писмо “ до Европейски Съюз, изпълнено с погрешни изказвания и упреци към България.
Писмото беше реакция от страна на Северна Македония против изискванията и алените линии, които сложи България за приемането на съседите ни в Европейски Съюз. В македонското издание " Нова Македония " е оповестено писмо на " македонски интелектуалци ", в което преди всичко се обръща внимание по какъв начин имало македонски език и той се приказва от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са безапелационни, че македонско малцинство има и че българският напън да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се смята за " фашистки окупатор " е " изнудване ".
Професорът обърна внимание на погрешните обстоятелства в „ кървавото писмо “ и съдържащите се в него обвинявания към българската страна.
Според създателите на писмото македонският език е историческа действителност и на него говорели 3 млн. души. „ Всеки лингвист може да ги обори и освен български лингвист “, разяснява Овчаров. „ Не можем да кажем „ македонски език “, тъй като няма подобен. Абсолютно всички лингвисти признават, че македонският е изработен на основата на българския “, уточни, че изкуствено в македонския са вкарани архаични български думи и чуждици, които да отдалечат езика от говоримия в България. Затова там като влезеш в асансьора няма етажи, а има първи кат, втори кат, уточни Овчаров. „ Реагирали сме неведнъж, изписано е доста. Българската позиция е ясна. Проблемът е, че би трябвало да се съгласува с тяхната. Не виждам място за взаимни отстъпки от наша страна “, добави той.
Коментирайки изказванията на северно-македонски археолог, че славяните залели Македония тъкмо 99 години преди Аспарух да стъпи Дунавския Онгъл, проф. Очваров акцентира, че славянизацията на тези земи обгръща целия Балкански полуостров не 99 години преди идването на Аспарух, а доста по-рано – още към V – VI век византийските създатели споделят, че целият Балкански полуостров се пославянчи чак до Пелопонес.
Историците в Северна Македония употребяват факсимиле за историческите персони - че те са си македонци, обаче им се лепвал етикета „ българи “. Овчаров уточни като образци за такива внушения – че Самуил си е бил македонец, само че с цел да се легитимира пред останалия свят приел купата български цар, т.е. той си бил македонец, само че се пишел български цар. „ Същото нещо стана в този момент за Гоце Делчев. Очевидно става въпрос за факсимиле. Той си е македонец съгласно тях, само че се пишел българин, тъй като по този метод се легитимирал. Би изглеждало смешно, в случай че не беше тъжно “, добави проф. Овчаров.
„ Съзнанието на хората в Северна Македония е доста повредено – над 80 години промиване на мозъка… учебниците са изпълнени с изказвания против България, няколко генерации са минали през това и не можем да желаеме това да стане внезапно. Наистина тези червени линии трябваше да бъдат казани доста по-рано “, разяснява още археологът, който има дисертация, отдадена на средновековието във Вардарска Македония, имал е голям брой експедиции там и познава добре същността на македонизма. Овчаров напомни, че още при основаването на смесената историческа комисия се е усъмнил в триумфа й и съпостави работата й с „ туптене на топката “.
Проф. Овчаров видя в очертаващото се отсрочване на поканата към Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз късмет за възтържествуване на историческата истина. От нощес е реалност че Франция, а и други страни от Европейски Съюз няма да одобряват разширението, защото имат искания към Северна Македония и Албания. Тогава точно се появи това „ кърваво писмо “, излязло в „ Нова Македония “, изпратено до Европейски Съюз, означи проф. Овчаров и акцентира, че не излиза наяве кои са тези интелектуалци, защото единственото име в него е на негов сътрудник археолог Зоран Георгиев. „ Очевидно писмото е провокирано от твърдата позиция на България за алените линии, които не могат да бъдат преминавани и явно нашите съседи още не са узрели за присъединение в Европейски Съюз “, разяснява той. „ Не мисля, че е вярно българските учени да мълчат. Има политически миг, само че на такива трудове би следвало да реагира и самата историческа комисия, която беше основана сред двете страни “, съобщи професорът. Според него с предмета на историческата комисия би трябвало да се заеме по-широка научна общественост и да има повече гласност. По думите му „ няколко индивида, били те и най-хубавите, не са задоволителни за такава тежка битка, изключително когато нещата са оптимално забавени към идването на така наречен час на истината – поканата за присъединението към Европейски Съюз “.
При състояние, че се отсрочва поканата, което до 2 – 3 дни ще е реалност – тогава може да се приказва и от други позиции, счита Овчаров. Неговата рекомендация е на по-широка основа да бъде сложена тематиката, да бъдат поканени и други историци и българската позиция да бъде по-твърда. „ Да не се толкоз радват на дребни победи, тъй като както виждаме доста бързо съседите ни могат да се отрекат “, предложи още той на договарящите от наша страна. „ Писмото е щрих от цялостната македонска политика, то е като някакъв танц напред, обратно - в един миг се признава историческата истина - Пендаровски споделя Гоце Делчев е българин, след това се отмята и споделя, той си е македонец… Засега комисията е в обстановка да няма нито едно решение, за което да се твърди, че северно-македонското държавно управление стои зад него “, означи Овчаров. Той настоя: „ Крайно време е да стартират да излизат документи с подписи, зад които да стои държавното управление на Северна Македония. Засега има единствено подхвърлени приказки, а действително видяно Северна Македония като страна не стои зад тях “, заключи професорът. Той е безапелационен, че най-малко това, което досега е взето като решения би трябвало да бъде оповестено и да не се отстъпва от алените линии, признати от българския парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР