България Увеличават заплатите на учителите със 17% Учителите ще получават

...
България Увеличават заплатите на учителите със 17% Учителите ще получават
Коментари Харесай

Увеличават заплатите на учителите със 17%

България Увеличават заплатите на учителите със 17% Учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съгласно документ, подписан от МОН и синдикати  Виолета Русенова 12 ноември 2019, 20:29  Увеличават заплатите на учителите със 17% Източник: Георги Димитров - Бруно, Нетинфо
ежду 17 и 18% ще набъбнат работните заплати на педагогическите експерти в просветителната система от 1 януари 2020 година. Минималното нарастване за всички педагогичен длъжности ще бъде 17 %. Това е записано в Анекса към Колективния трудов контракт /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и учебното обучение, оповестиха от пресцентъра на МОН.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съществена заплата. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1120 лева, а на основните учители - 1176 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите - 1246 лева

За задачата в бюджета за идната година са заложени 360 млн. лева повече за трудови хонорари на учителите. Предвидени са и 54 млн. лева за нарастване на самостоятелните работни заплати на непедагогическия личен състав.

КНСБ: Бюджетът се усилва, само че не за всички

С Анекса към КТД се завишават спомагателните хонорари за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и условие 50% от средствата за подготовка в бюджетите на детските градини и учебните заведения да бъдат употребявани за вътрешни или междуинституционални образования под формата на методически семинари, дискусионни конгреси, открити практики, презентации на креативен планове, резултати и разбори на извършени педагогичен проучвания и други. Целта е учителите да обменят положителни практики, да се учат взаимно, да споделят и предизвикват нововъведения.

Образование и опазване на здравето - съществени цели в бюджета за 2020 година

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР