България устойчиво привлича все повече туристи през последните години. През

...
България устойчиво привлича все повече туристи през последните години. През
Коментари Харесай

Министърът откри 14-ото изложение „Уикенд туризъм“ в крайдунавския град

България стабилно притегля от ден на ден туристи през последните години. През 2017 година посрещнахме близо 8,9 млн. непознати туристи, което е над 7% растеж по отношение на рекордната до тогава 2016-а. Туристи от далечни пазари като Индия и Китай също все по-често избират страната ни като дестинация и ние работим интензивно за привличането им. Това заяви пред медии в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова след откриването на 14-ото туристическо ревю “Уикенд туризъм ”.

То е придружено от фестивал на туристическите анимации. Например китайските туристи с издадени шенгенски визи могат да идват у нас, без да е належащо да вадят български визи.

Министър Ангелкова акцентира, че ведомството има чудесно съдействие с Министерство на външните работи за ускореното издаване на туристически визи и се обмислят опциите за изнесени визови центрове в Китай и други страни по сходство на сполучливата процедура с Руската федерация, като първо ще се създадат съответните разбори.

Това партньорство сред министерствата ще насърчи плануваните взаимни балкански направления, които инициирахме, и ще подкрепи туристическите пакети с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия.

България, Кипър, Хърватска и Румъния признават взаимно издадените от тях двукратни и многократни входни визи за влизане на територията на съответните страни.
Министърът обърна внимание, че двете институции обмислят и законови благоприятни условия да се издава позволение за престояване над 90 дни за задгранични жители от трети страни, наети в туризма като сезонни служащи без съществуване на виза за дълготрайно престояване.

Това ще удължи дейните сезони, ще улесни работодателите и е един от методите да се преодолее краткотрайно дефицитът на фрагменти в бранша. Очаква се това лято да бъдат наети такива чиновници от Украйна, Беларус, Молдова, като интерес има и от жители на Филипините, Тайланд, Индонезия.

Сезонни служащи от трети страни се търсят към този момент освен за летните ни курорти, само че и за зимния сезон, акцентира Николина Ангелкова.

Министърът посочи смисъла на разговора с огромните туроператори като ТУИ, Томас Кук и други за привличане на повече туристи освен към черноморските ни курорти, само че и към градове като Русе и Велико Търново, които имат доста богата история и просвета.

Дунавският град ще бъде един от домакините на международното състезание по волейбол през септември и е включен в специфична промоционална акция.

За неговото разпространение като дестинация значителен принос има и единственото в България профилирано ревю за уикенд туризъм с обичаен сътрудник Министерството на туризма, сподели още тя.

Изложението притегля освен доста експерти от сектора, само че и откриватели, просветителни и културни институции, създатели от най-различни жанрове. Ще бъдат показани и филми от интернационалния туристически кинофестивал „ На източния бряг на Европа “, който обичайно се организира във В. Търново.

Форумът се разраства с всяка година и събира освен нови участници, само че и повече гости и туристи. През 2017 година в област Русе са осъществени близо 144 хиляди нощувки в местата за настаняване с най-малко 10 кревати. Приходите от тях надвишават 7,3 млн. лева

Тези резултати се надграждат през първите два месеца на актуалната година. Броят на пренощувалите лица в региона се е нараснал с близо 21% по отношение на януари-февруари 2017 година, осъществените нощувки – с към 50 на 100, а приходите от тях - с почти 34 %, уточни министър Ангелкова.
На откриването на форума бе кметът на община Русе Пламен Стоилов, с който министърът организира работна среща.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР