България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет

...
България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет
Коментари Харесай

България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия ЕС

България съумя да наложи тематиката за Западните Балкани като приоритет на целия Европейски съюз (ЕС). Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията „ Западни Балкани “ в НДК “. Тя означи, че съвсем не минава седмица, в която някъде из Европа да не се провежда конгрес или конференция, свързани с тематиката за интеграция на Западните Балкани и европейската им вероятност.

„ Това се случи в последните 2 години. Няма да бъда скромна. За това не дребна заслуга има България. 15 години минаха от Солун 2003 година Едва по време на Българското председателство през 2018 година беше проведен вторият конгрес на върха във връзка с европейската вероятност на Западните Балкани. За 15 години се случиха доста неща. България, Румъния, Хърватска станаха членове на Европейски Съюз. Част от страните от Западните Балкани станаха съдружници в НАТО. През тези 15 години към момента 6 от страните в нашия район сякаш се препъват по пътя на ясното бъдеще “, добави вицепремиерът, представена от Фокус.

По думите й виновността за незапочване на договаряния за участие на Албания и Северна Македония в Европейски Съюз не пада единствено върху Съюза.

„ Не смятам, че виновността за това е единствено на Европейския съюз. Голяма отговорност и доста огромна роля би трябвало да играят и страните от Западните Балкани. Когато искаш да бъдеш част от най-демократичния и сполучлив план, би трябвало да изпълняваш критериите за това. Разбирам, че част от тези промени са сложни, мъчителни и скъпи, минали сме през този развой не чак толкоз от дълго време. Тогава, когато през тези години част от промените в тези страни са били единствено на думи, по-скоро дейности са предприемани в противоположна посока: утежняване на добросъседски връзки, неприсъединяване към общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз “, добави Захариева.

Вицепремиерът напомни, че към този момент съществува всеобхватна тактика на Европейската комисия, която дава ясна вероятност за всички 6 страни от района на Западните Балкани.

„ Имаме напредване напред на мъчителни отворени двустранни въпроси. Почти 30 години тези въпроси стояха отворени. България направи ужасно доста и си припомням, когато преди започването на нашето председателство, представяхме концепциите си и като главен външнополитически приоритет и целта, с който нашето председателство ще остане в историята. Страшно доста министри, комисари и специалисти някак си се опитваха да охладят нашия възторг и ни даваха препоръки, че това е сложна тематика, че настроенията за разширение в Европейски Съюз не са въодушевени. И че в случай че България желае сполучливо председателство, по-добре да избере по-удобна тематика във връзка с външнополитическите цели “, добави още тя.

„ Има доста положително и огромно развиване в част от отворените тематики. Имаме Договора за добросъседство, решение на разногласието с името на Република Северна Македония, отворени повече преговорни глави за Сърбия и Черна гора. Но имаме блокиране на разговора сред Белград и Прищина, неспособност за образуване на държавно управление в Босна и Херцеговина. За страдание срещаме най-малко от българска позиция незадоволително положително движение за осъществяване на Договора за другарство и добросъседство, изключително в частта на работата на историческата комисия. Забавяне на промени, свързани с върховенството на правото, правата на хората в част от тези страни. За нас нещата в никакъв случай не са единствено черни или бели “, сподели още Екатерина Захариева.

Вицепремиерът подсети, че тематиката за Западните Балкани ще залегне като съществена и по време на започващото от 1 януари 2020 Хърватско председателство на Съвета на Европа.

„ Това е главен приоритет и на Хърватското председателство. България съумя да наложи тематиката за Западните Балкани като тематика на целия Европейски Съюз “, уточни тя.

Екатерина Захариева обърна внимание и на идното ни председателство на Берлинския развой, което ще бъде съпредседателствано от Северна Македония.

„ Идея на България беше да имаме съпредседателство с една от страните от Западните Балкани. Много положителен прогрес има през тези 2 години. Много се надявам през идващите 6 месеца въпреки всичко да дадем късмет Европейският съвет да даде късмет на тези две страни. Разбира се, че и ние имаме условия. Имаме ясни условия към Северна Македония и Албания, само че започването на договаряния за участие не е краят за договаряния за участие “, добави още вицепремиерът.

Много приказваме за европейска вероятност, доста приказваме за съдействие в НАТО, само че в това време виждате, че европейската вероятност се бави. Много приказваме и за въздействието на други страни, освен на Русия. Не е загадка, че освен Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в това време сякаш Европейският съюз (ЕС), към момента не всички страни от него са подготвени да стартират договаряния с Република Северна Македония и Република Албания. Това сподели пред публицисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция „ Западни Балкани “ в НДК.

Захариева подсети, че решението за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на двете страни се отсрочва към този момент три пъти.

„ Тогава да не се учудваме, няма вакуум в интернационалните връзки. Тогава, когато Европейски Съюз не е доста очевидно показан, въпреки че съгласно мен това не е тъкмо по този начин, а по-скоро е доста пропагандата в противоположната посока, тогава несъмнено огромни други играчи се намесват в района. Всеки се бори за геополитическо въздействие “, добави тя.

По думите на външния министър българската позиция по отношение на европейската вероятност на Западните Балкани неслучайно постоянно е била доста ясна и непроменена.

„ Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз страните от Западните Балкани би трябвало да вървят по пътя на демократичните промени, промени, добросъседство, разцвет и икономическо развиване, тъй че всичко да бъде добре. Ние сме директни съседи на две от шестте, тъй че ще продължим поддръжката и да се опитваме с причини да убедим към момента скептичните страни, че това е обстановка от интерес и на Западните Балкани, и на Европейски Съюз “, добави Екатерина Захариева. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР