България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени

...
България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени
Коментари Харесай

Борисов разговаря с председателя на Военния комитет на НАТО

България сполучливо извършва поетия ангажимент за вложения в защитата, контрактувани на Срещата на върха в Уелс през 2014 година. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на срещата си с ръководителя на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч.
Българският министър-председател акцентира, че страната ни е решена да продължи да покачва бюджета си за защита за реализиране на заложените параметри. От началото на 2018 година у нас сполучливо се ползва националният План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година „ Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през актуалната година задачата към този момент е реализирана и в края на 2019 година се чака разноските за защита на България да надвишат 3% от Брутният вътрешен продукт “, уточни министър председателят Бойко Борисов пред сър Стюарт Пийч.

Министър-председателят добави, че участието на страната ни в НАТО и Европейски Съюз е основа на отбранителната политика на България. Нейните цели са фокусирани в три съществени посоки – повишение на разноските за защита, рационализация и превъоръжаване, както и превъзмогване на недостига на персоналния състав във Въоръжените сили.

Премиерът Борисов посочи, че превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили е основен дълготраен приоритет за България с десетгодишен небосвод. „ Приоритетна задача е реализирането на планове, посредством които се получават качества в поддръжка на осъществяването на признатите от нас Цели за качества на Алианса “, сподели още министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът уточни още, че страната ни е фокусирала старания към разпространение на военната специалност и повишение на нейната конкурентоспособност на пазара на труда. „ Прилагат се също дейни дейности за основаването на подобаващи условия за задържане на задоволително стимулирани експерти в бранша “, посочи министър председателят Борисов.

Фокус на диалога със сър Стюарт Пийч беше още сигурността и стабилността на Западните Балкани, което е стратегически приоритет за България и НАТО. „ През годините бяха вложени доста старания, има триумфи, само че остават и голям брой провокации “, подчертава министър председателят Борисов. На срещата беше очебийно, че НАТО не може да си разреши да отдръпна вниманието си от Западните Балкани.

Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч разискаха още трансатлантическите връзки и съдействие сред НАТО и Европейски Съюз, както и тематики от дневния ред на Алианса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР