България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат

...
България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат
Коментари Харесай

Булгаргаз удвои резервирания капацитет на терминала за газ в Александруполис

България удвои потенциала на количествата природен газ, които ще влизат посредством терминала за полутечен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис.

" Булгаргаз " подписа в допълнение съглашение с ГАЗТРЕЙД С.А. към подписаното на 14 март 2022 година за потребление на терминала за полутечен природен газ (LNG) Александруполис, оповестиха в понеделник от сдружението.

С това се усилва размерът на резервирания потенциал на 10 600 000 MWh/година (1 милиарда куб. м годишно) за интервал от 10 години, считано от годината на въвеждането в комерсиална употреба на терминала. Така " Булгаргаз " удвоява резервирания потенциал, който до преди този момент беше 500 млн. куб. м годишно.

Това става в осъществяване на решение на Министерския съвет от 15 септември 2022 година

" Увеличаването на потенциала за предпазване и регазификация на терминала за полутечен природен газ до Александруполис от страна на " Булгаргаз " обезпечава енергийната сигурност на страната, непрекъснатостта на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ ", се споделя още в известието на сдружението.

Тези количества спомагателен размер бяха контрактувани на среща при президента Румен Радев с гръцката компания, която строи LNG терминала.

„ На фона на задълбочаващата се рецесия с доставките на газ, за нас е от изключителна значимост терминалът в Александруполис да бъде приключен в период “, сподели тогава той.

По-рано от Gastrade оповестиха началото на строителната активност, която обаче ще се забави с година. Първоначално се предвиждаше терминалът да проработи в края на 2022 година, само че в този момент това се чака да се случи в края на 2023 година

“Булгаргаз ” ще взе участие в търгове за слотове за 2023 година за танкери с полутечен природен газ на гръцкия терминал на остров Ревитуса, заяви на 31 август директорката на държавното сдружение Деница Златева .

Това стана, откакто служебното държавно управление от Съединени американски щати, за които България получи оферта. Като причина беше посочена точно неналичието на свободни
слотове. Предишните ръководещи упрекнаха служебното държавно управление, че благоприятни условия за разтоварване на танкерите, а някогашният министър председател Кирил Петков даже сподели, че слотове в действителност е имало.

На 1 октомври на публична гала в Националния замък на културата (НДК) в София ще бъде въведена в употреба междусистемната газова връзка Гърция - България , оповестиха в това време от прессекретариата на президента. Домакин на събитието ще е персонално Радев.

Интерконекторът Гърция-България към този момент за територията на България. Това удостоверява, че оборудването е изпълнено и механически изправно, а строителят – гръцката компания " Авакс " (AVAX), го предава като осъществен обект на възложителя - самостоятелния газопреносен оператор " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), прецизираха от " Дондуков 2 ".

е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за импорт на газ в България. Той свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР