България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат

...
България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат
Коментари Харесай

България удвои количествата втечнен газ, които ще внася от терминала в Александруполис - Икономика

България удвои потенциала на количествата природен газ, които ще влизат у нас посредством терминала за полутечен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис.

В осъществяване на Решение на Министерски Съвет No 661 от 15.09.2022 година, „ Булгаргаз " ЕАД подписа през днешния ден в допълнение съглашение с ГАЗТРЕЙД С.А. към подписаното на 14 март 2022 година Споразумение за потребление на терминала за полутечен природен газ (LNG) Александруполис, с което усили размерът на резервирания потенциал на 10 600 000 MWh/година за интервал от 10 години, считано от годината на въвеждането в комерсиална употреба на терминала, оповестиха от държавната компания.

Това количество плюс вноса на азерския газ би покрило две трети от потребностите на страната от синьо гориво.

Увеличаването на потенциала за предпазване и регазификация на терминала за полутечен природен газ до Александруполис от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД обезпечава енергийната сигурност на страната, непрекъснатостта на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ, прецизират от сдружението.

Въпросните количества спомагателен размер към този момент бяха контрактувани на среща при президента Румен Радев с гръцката компания, която строи LNG терминала.

След систематизиране на декларирания потенциал или част от него, „ Булгаргаз “ ЕАД ще организира транспарантен и недискриминационен търг за доставка на полутечен природен газ (LNG) в границите на общо резервирания потенциал на терминала за интервала 2024 -2034 година при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

С приемането на Проекта на Решение на Министерския съвет за запазване на спомагателен потенциал от „ Булгаргаз “ ЕАД в терминала за полутечен природен газ край гр. Александруполис, Република Гърция се цели продължение на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР