България Училище в облака“ не е утопия, а работещ модел

...
България Училище в облака“ не е утопия, а работещ модел
Коментари Харесай

„Училище в облака“ не е утопия, а работещ модел в България

България „ Училище в облака “ не е химера, а работещ модел в България Учителите не би трябвало да са майстори на технологиите, с цел да са положителни педагози 13 юли 2020, 17:00  „ Училище в облака “ не е химера, а работещ модел в България Източник: Личен списък
Технологиите за отдалечено образование съществуваха и преди експлоадирането на пандемията от ковид. Тя обаче тласна цифровата промяна и през днешния ден по този път към този момент са тръгнали съвсем всички. Какви благоприятни условия и рискове крие цифровото бъдеще и технологиите ли в действителност са ключът към по-качествено обучение? За това приказват в изявление за Economic.bg Александър Ангелов и Станислав Христов от Центъра за креативно образование, който е единственият формален сътрудник на Гугъл за образованието в България.
Двамата ще вземат присъединяване в Конференцията „ Образование от А до #. Иновативното учебно заведение “ на 17 юли от 10:00 ч., проведена от Economic.bg в партньорство с Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg. Събитието ще се излъчва онлайн в страниците на медиите във Фейсбук.

– Какво е „ учебно заведение в облака “?

Станислав : Когато си приказваме за „ учебно заведение в облака “, не си приказваме за далечното бъдещо и някакви невероятни неща. Това е нещо постижимо и към този момент работещо в България.

Александър: „ Училище в облака “ значи всеки възпитаник, преподавател и представител на учебното заведение да има акаунт в облака на организацията, с който да се разпознава и да доближава до ресурсите (учебно наличие, проби, документи, данни) и до хората. Това значи всичко да бъде добре проведено и налично, тъй че екипът да си приказва всъщност, а не да си разнася документи напред-назад.„

– Какви нови умения развиват учениците, а и учителите в едно учебно заведение, към този момент направило подобен цифров скок?

С .: Учителите се учат по какъв начин да подреждат и провеждат образователното наличие. Учат се на интердисциплинарност и планово основано обучение. Ценното на нашите образования е, че квалифицираните учители по-късно оказват помощ на останалите.

А .: Дигиталните технологии ни оказват помощ да се идентифицираме, в тази ситуация на учебно равнище, и в случай че тази просвета се развива от ранна възраст у децата, тя ще се отплати неведнъж, тъй като ще докара до по-сложни артикули и по-добро съдействие. Парадоксът е, че в учебно заведение нямаме достъп до нищо, а отвън него – до целия свят, с всичките му рискове и вероятности. Затова учебните заведения в „ облака “ са доста добра първа стъпка за повишението на медийната просветеност на учениците.

– Колко учебни заведения сте изстреляли в „ облака “ до момента и следят ли се тези позитивни резултати, които споменахте?

С .: В момента има такива учебни заведения в Бургас, Пловдив, София.

А .: Имаме 12 учебни заведения, които вършат „ 1:1 “. Те са част от 550 учебни заведения, които употребяват всекидневно облачна платформа. В началото отнемаше повече от година за един учебен екип да обслужи процесите с облак. В разгара на пандемията, когато технологиите заеха по-явно място в ежедневната ни работа, процесът се редуцира до няколко седмици.

– А какво съставлява моделът „ 1:1 “?

С .: При модела „ 1:1 “ всеки възпитаник и преподавател си има лично устройство за връзка. Основното предизвикателство е учителите да схванат по какъв начин да провеждат наличието в електронна среда, тъй като то е доста по-различно от досегашния метод на преподаване пред дъска.

– Как този модел трансформира процеса на преподаване и съществува ли заплахата от механично внедряване на технологии, без качествено изменение на процесите?

А .: Механично внедряване на технологии в българското обучение има отпреди 15 години, когато стремително се вкараха стационарни компютри, преносими компютри и интерактивни дъски. Това с нищо не трансформира процеса, още повече, че в този момент съвсем всеки има достъп до интернет и смарт устройства. Ние гледаме на технологиите като на платформа, която може да свърже всички области на знанието. Нека да мислим не по какъв начин да заместим хартиения учебник с електронен, а по какъв начин да създадем артикул, който да е потребен на обществото и е основан на цифрови технологии. Цели бизнеси сега не могат да действат, тъй като не могат да се приспособяват към новото обикновено, а технологията не е тук от през днешния ден, тя е налична от години, просто ние не сме я разбирали и употребявали.

– Каква е разликата сред потреблението на технологиите като инструмент и като платформа?

А .: Когато технологията се употребява като инструмент, учителите би трябвало да имат доста високи цифрови умения, с цел да боравят решително с него. Изучаването му лишава доста време, до момента в който младежите естествено са доста по-оправни и по-добри. Това е извънредно тежко предизвикателство, което е непреборимо. От друга страна, когато технологиите се употребяват като платформа, не е належащо учителите да са специалисти в използването на инструмента, а да са прозорливи и да преценяват къде могат да поведат тези по този начин положителни използвачи на същите тези принадлежности – своите възпитаници. Когато учителите възнамеряват по-добре, те имат по-малка потребност от цифрови умения и това се приближава до достоверния профил на актуалния преподавател.

– В този ред на мисли каква би трябвало да е логиката на финансирането?

А .: Най-вече в учителите и то незабавно. Но не в превръщането им в майстори на технологиите, а в подпомагането им да ги схванат по-добре, тъй че да учат децата да вземат решение ежедневни провокации. Не би трябвало да имаме комплекс за достъпа до технологии и да се опитваме, тежко финансирайки тежко съоръжение, да го избиваме. Трябва да мислим функционално. Затова учителите първо би трябвало да получат облачни сметки, с които да си правят работата и да разграничат персоналното от служебното. Да се покачва медийната просветеност и цифровата им подготвеност. И да се влага в качествени преносими компютри и портативни устройства, с цел да имат по-широк достъп до към този момент наличните запаси. Няма по какъв начин в цялата система да се гони един и същи резултат. Трябва да има стандарт, той да е провокационен, само че не би трябвало да има горна граница.

– Какъв вид учебни заведения се обръщаха към вас до преди пандемията и по какъв начин се трансформираха нещата с експлоадирането ѝ?

А .: По-скоро са били един вид учебни заведения, които са се обръщали към нас от 2017 година допреди ковид. Те знаят, че аналоговото не им прави работа, разчитат на учителите си, които са единствената им от малко малко константна големина, и трето, те схващат потребностите на обществото и потребността учебното заведение да приготвя за бъдещето, не за предишното. Това са към 200 учебни заведения, съвсем 10% от системата, с които сме си сътрудничили до януари 2020 година А оттогава до момента, единствено за 6 месеца, учебните заведения са над 500. Ако първата група са иноваторите, втората са общоприетите. Те са по-уверени поради образеца на първите и са били провокирани от изключителната обстановка.

– Как протичат вашите образования и какви условия имате към учебните заведения?

А .: Задължително е в образованието да вземат участие шефът, зам.-директорът и техническият секретар или админ, който поддържа връзка с хората всекидневно. И 10-15 учители, само че не тези по осведомителни технологии, а най-хубавите педагози. Целта е тази група да види по какъв начин технологиите могат да бъдат платформа.

– Какви провокации срещате от страна на самите учители и по какъв начин ги борите?

С .: Любимото ми изявление е „ това защо ми е “. Винаги обаче опираме до хората, които към този момент са осъзнали потребността от смяна.

А .: Класическите аргументации са: „ по какъв начин ще ми би трябвало в работата “, „ нямам образователното време за това “, „ това не е част от отговорностите ми “, „ условията на страната са документите да са на хартия “, „ това не е част от външното оценяване “. Пролуката, през която можем да пробием, е доста дребна и е обвързвана с процеса, по който те реализират резултатите си, тъй като се оказва, че като цяло хората не са удовлетворени точно от него. Осъзнаят ли, че „ облакът “ им дава опция да си правят по-качествено работата, оттова нататък връщане обратно няма.

– Всички ли би трябвало да са в „ облака “? И по кое време това е постижимо да се случи у нас?

А .: Да, тъй като всички ние сме в облака, когато излезем отвън учебно заведение. Всички възпитаници и учители ще имат сметки доста скоро – дали поради МОН, или по лична самодейност. В момента има 150-200 хиляди възпитаници и учители, които употребяват сметките си всекидневно – от общо към 700 хиляди в страната, или 25% от всички. Към началото на годината бяха към 10%. Очаквам до две години над 50% от учениците и учителите да имат достъп до свои сметки в домейна на организацията си.

– Ако качването в „ облака “ е първата стъпка, какво следва?

С .: Следващата стъпка е към модел на преподаване „ 1:1 “. Той подтиква учениците да стартират да работят доста повече в група, развивайки умения за колаборация, употребявайки разнообразни познания и принадлежности в няколко предмета по едно и също време, с цел да създадат цялостен план, обхващащ познания по литература, география и история, да вземем за пример.

– Колко учебни заведения сега работят по „ 1:1 “?

С .: 7 общински и няколко частни, само че следва да станат към 50.

А .: Дългосрочната ни цел е до края на 2021 година моделът „ 1:1 “ да бъде стандарт за потребление на цифрови технологии. Учениците, които ще бъдат въвлечени в него би трябвало да са към 2000 към септември месец тази година, а към края на 2021 година – 10 000.

– От каква възраст е използван този модел?

А .: От шести клас нагоре. Много е елементарно моделът да бъде стартиран в 8 клас, когато доста възпитаници са в режим на езикова подготовка и с тях работят единствено няколко учители, с които прекарват доста време.

– Докато някои учебни заведения прогресират, други не престават да изостават. Каква е заплахата от задълбочаване на цифровото разделяне и елитаризирането на образованието?

А. : Училищата, които вършат модела „ 1:1 “, не са нито най-елитните, нито най-богатите, нито с най-високите резултати. Повечето от половината са междинни квартални учебни заведения, да вземем за пример Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив или 90-то учебно заведение в Люлин, София. Качественото обучение съгласно нас не е обвързвано с външното оценяване, а с функционалното познание.

– Ако учебно заведение в „ облака “ и „ 1:1 “ са пътят към по-качествено обучение, по какъв начин те могат да се трансфорат в народен стандарт, с цел да няма изключени?

А .: Смятаме, че пътят са учителите и че е постижимо за една година – всички учители в страната да имат усъвършенствана базова цифрова просветеност, да имат е-профили в облака на учебното заведение и да имат устройства, като бъдат подкрепени с ролеви модели към тях. Това ще отвори пътя към функционалното решение на редовно равнище, тъй че всички възпитаници да имат достъп до качествено обучение.

– Чия е основната роля за превръщането на това в стандарт?

А .: На МОН, само че освен. Ключова роля имат обединяванията на работодателите в бранша – сдруженията на шефовете, синдикатите на учителите, както и бизнесът, който би трябвало да изиска този стандарт за цифрови умения и просветеност. Това е по-голям танц и трябват повече хора да го играят.

– Заиграха ли го в този момент?

А .: Заговориха, че би трябвало да го заиграят, само че още не са. А парите са там, само че бюджетът на страната се пръска в неверни канали. Що се отнася до промените, те са нужни, само че отразяват протичащото се в обществото, в тази ситуация пандемията. А промените би трябвало да са функционални и самодейни, т.е. би трябвало да предвиждаме какво ще се случва оттук насетне. Разговорът ни напълно не е химеричен, а е действителен и доказателство за това е, че към този момент имаме в България Google-референтно учебно заведение. Тази стратегия работи в целия свят и колосът е разпознал това българско учебно заведение (ЕГ „ Иван Вазов “, Пловдив) като такова, което може да е образец за всички други по света. Това е място, където цифровите технологии са в действителност вплетени във всички образователни процеси.


Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Прокуратурата: Над 180 тона са загробените рискови боклуци Прокуратурата: Над 180 тона са загробените рискови боклуци  Възстановиха придвижването на Автомагистрала Възстановиха придвижването на Автомагистрала " Тракия ", петима са починалите  Още културни полезности са конфискувани от офиса на Божков Още културни полезности са конфискувани от офиса на Божков  Ще търсят с червени бюлетини българските граничари, упрекнати за гибелта на турски нарушител Ще търсят с червени бюлетини българските граничари, упрекнати за гибелта на турски нарушител  1 Финансист: Неоснователно е цените да скочат, щом приемем еврото  1 Кои страни постановиха карантина и ограничавания за българи  1 Без такса боклук за компании, потърпевши от рецесията --> Пaрите ни  Финансист: Неоснователно е цените да скочат, щом приемем еврото Финансист: Неоснователно е цените да скочат, щом приемем еврото  Кои страни постановиха карантина и ограничавания за българи Кои страни постановиха карантина и ограничавания за българи  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Възстановиха придвижването на " />
Възстановиха придвижването на "Тракия ", водачът на тира измежду починалите
 Томислав Дончев: Не обмисляме оставка Томислав Дончев: Не обмисляме оставка  77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста 77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста  Телата на предците на хората били доста по-различни Телата на предците на хората били доста по-различни Виц на деня Въпрос към радио " Ереван ": - Кой публицист е класик? Отговор на радиото: - Оня публицист, който можем да хвалим, без да сме го чели... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  В Русия: Жената постоянно сама си е отговорна В Русия: Жената постоянно сама си е отговорна Какви са скритите последствия от измененията в съветската конституция  Пети ден на митинги в центъра на София Пети ден на митинги в центъра на София В региона е засилено полицейското наличие  Храмът Чавушоглу е безапелационен: Решението за " Света София " е законно Хората имат право да изразят мнението си по този въпрос и Турция почита това, даже и да не ги поддържа, означи той  Служител на президентството с ковид Служител на президентството с ковид Направени са проби на президента и директно работилите с него, които са негативни  Позиция на Нова Броудкастинг Груп Позиция на Нова Броудкастинг Груп Апелираме към заслужено и бързо разглеждане и решение на делото по повдигнатото обвиняване против нашия чиновник Димитър Педев  Изненада! За кого се сгоди Бруклин Бекъм? Изненада! За кого се сгоди Бруклин Бекъм? Най-големият наследник на Виктория и Дейвид Бекъм – Бруклин, се сгоди  Странно нахлуване над датска журналистка в Странно нахлуване над датска журналистка в " Слънчев бряг " Установен е причинителят на действието - това е 26-годишен екскурзиант от Дания  Европейска комисия: Няма да разясняваме събитията в България Европейска комисия: Няма да разясняваме събитията в България " Очите ни сигурно не са " необятно затворени ", съобщи представител на Европейската комисия  Студентите от УНСС дадоха висока оценка на онлайн образованието Студентите от УНСС дадоха висока оценка на онлайн образованието Много от преподавателите са приспособили своите изпитни условия към електронното образование  Арестуваха внука на Цар Киро, карал пийнал, откриха и дрога в колата му Арестуваха внука на Цар Киро, карал пийнал, откриха и дрога в колата му Ангел Рашков е арестуван за период до 24 часа  Какъв е любовният профил на всяка зодия? Какъв е любовният профил на всяка зодия? Или по какъв начин искаш да те обичат съгласно зодията?  <p>Лидерът на Движение за права и свободи сподели фотоси &quot;Нос Чукалята - преди&quot;</p> Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели фотоси " Нос Чукалята - преди " Той разгласява фрагментите във " Facebook "  <p>Тръмп желал да продаде Пуерто Рико след урагана &quot;Мария&quot;&nbsp;</p> NYT: Тръмп желал да продаде Пуерто Рико след урагана " Мария " Близо 3 000 души починаха вследствие на бурята  Никола Филчев Филчев: Президентът зове да се унищожи държавността Президентът няма право да се меси в самостоятелната правосъдна власт и да желае оставката на магистрати, когато техните решения го засягат, съобщи някогашният основен прокурор  Коронавирус в АЕЦ Коронавирус в АЕЦ " Козлодуй ", може ли да спре работа централата Какво е положението на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР