България участва за първи път присъствено в среща на министрите

...
България участва за първи път присъствено в среща на министрите
Коментари Харесай

Пеканов: Правим ключова стъпка към членство на България в ОИСР

България взе участие за първи път присъствено в среща на министрите на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Страната ни е показана от вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Той разяснява пред bTV, че това е огромна стъпка напред за страната ни и че от дълго време се водят диалози за договаряния за присъединение на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Това е влиятелна интернационална организация, в която членуват най-развитите страни и не е инцидентно, че редица страни, даже и най-големите, чакат с години да бъдат признати, а някои даже не получават покана, изясни Пеканов и добави, че членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и раз имат решителен глас във всички висши интернационалните конгреси.

„ Американската позиция се трансформира към допускане на разширение и имаме положителен сигнал. Така ще можем да участваме във взимане на световни решения като да вземем за пример по зелени политики, данъчни и интернационалните процеси “, сподели Пеканов.

Вицепремиерът акцентира, че участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще даде опция на България да предлага своите причини за икономическото развиване на света, както и да се учи от най-хубавите.

" Така ние най-сетне ще можем почтено да пазиме личните си ползи, да работим мнението ни да бъде чуто и да имаме място на масата на огромните, а не да следим в профил. Ще чертаем по-успешно бъдещето си ", съобщи още той.

Пеканов изясни, че през днешния ден ще има разискване точно на хармонизация на данъчните регулации, с цел да не се разрешат данъчни оазиси, от които се възползват най-богатите.

Пеканов разяснява и проекта за възобновяване, който до 2 седмици би трябвало да е подготвен.

„ Финализираме проекта в идващите две седмици, а по изпратени от страни проекти още се водят договаряния, за едни по господство на закона за други декарбонизация. Така че и ние желаеме преди да го изпратим да почистим изчезнали в проекта детайли като усилване на върховенството на закона в частност за България - усилване отчетността на основния прокурор и по тематиката декарбонизация. Ние към този момент зададохме тематиката и полемиката за потребността да се сложи индикативна дата за излизане о т въглищата, каквато имат всички други страни “, разяснява още вицепремиерът по ръководство на европейските средства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР