България ЦИК: 84 са постъпилите жалби и сигнали Сигналите са

...
България ЦИК: 84 са постъпилите жалби и сигнали Сигналите са
Коментари Харесай

ЦИК: 84 са постъпилите жалби и сигнали

България ЦИК: 84 са постъпилите тъжби и сигнали Сигналите са свързани главно с нарушавания в работата на секционните изборни комисии, за това, че доста гласоподаватели желаят да гласоподават машинно  Венелина Стоянова 26 май 2019, 18:53  ЦИК: 84 са постъпилите тъжби и сигнали Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
бщо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната изборна комисия в изборния ден до миг. Това съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева.

"Сигналите не въздействат на изборния развой, като изключим тези за разгласяване на изборните резултати от социологически организации, във връзка изборите ", уточни тя. ЦИК е взела решение да глоби 4 организации, като е дала инструкции тази информация да бъде неотложно отстранена.

Сигналите са свързани главно с нарушавания в работата на секционните изборни комисии, за това, че доста гласоподаватели желаят да гласоподават машинно. Има сигнал от секция в Германия за това, че се е водила предизборна пропаганда, само че като цяло ЦИК не е могла да даде инструкции, защото пропагандата се е водила отвън постройката, в която се намира СИК.

От прокуратурата оповестиха, че към 11 ч. през днешния ден са формирани 15 досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права, от които 1 е прекъснато заради липса на доказателства за осъществено закононарушение.

По разследваните понастоящем 14 производства, няма привлечени обвинени лица. Те са формирани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет член 216 Наказателен кодекс (Стара Загора и Добрич). Разследват се похищения върху пространства, употребени от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след извършено бързо произвеждане. Обвинението касае съзнателно строшаване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 143. От тях по 100 е предписан отвод за формиране на наказателно произвеждане, а по 43 продължава осъществяването на инспекция.

За съпоставяне, при предните избори за Европейски парламент (2014 г.), формираните досъдебни производства са били 21, а преписките за инспекции по сигнали – 535.

Жалби имаше и от Българска социалистическа партия, и ГЕРБ

Българска социалистическа партия подаде тъжба до РИК - Пазарджик за нарушавания в изборния ден - в секция, в ОДЗ "Здравец ", на гласувалите лица не са попълвани номерата на персоналните карти в изборните описи по инструкции на ръководителя на комисията.

"Даването на такива инструкции е в жестоко нарушаване на Изборния кодекс. Моля ви, да извършите навреме инспекции и да разпоредите да се вписват данните на гласоподавателите в изборните описи ", се споделя още в жалбата.

Социалистите в Перник са подали тъжба до РИК-Перник за нарушени изборни права в ОУ "Св. Иван Рилски " - жител не е бил позволен да гласоподава непозволено.

За нарушаване на гласоподаватели права алармират членове на Българска социалистическа партия с тъжба до РИК-Пловдив - в с. Триводици, общ. Стамболийски - жител с повредено зрение не е бил позволен да гласоподава с придружителя си.

Подаден е сигнал и за непозволена пропаганда от кмета на русенското село Ценово Петър Петров, осъществявана в двора на ОУ "Христо Ботев " в селото.

Втора тъжба за непозволено транспортиране на гласоподаватели входира упълномощеният представител на ГЕРБ-Стамболийски Стоян Богданов в РИК 17 – Пловдивски.

След сигнал от членове на СИК с № 174100022; 174100023; 174100024 в с. Ново село, община Стамболийски, и инспекция на място се открива транспорт с два автомобила - микробус, марка „ Форд “, модел „ Транзит “, бял на цвят, с рег. номер PA 1480 КМ, както и автомобил марка „ Опел “, модел „ Кадет “, сив на цвят с рег. номер PB 3923 HH, на поданици от Ново село до съответните изборни секции, оповестиха от централата на ГЕРБ.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Венелина Стоянова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР