България ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на

...
България ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на
Коментари Харесай

ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

България ЦИК: 59 партии и 7 обединения ще вземат участие на локалните избори през октомври " Регистрация беше отказана на 5 партии и 1 коалиция ", уточни на брифинг представителят на ЦИК Александър Андреев 12 септември 2019, 14:39  ЦИК: 59 партии и 7 обединения ще вземат участие на локалните избори през октомври Източник: iStock/Getty Images
а локалните избори през октомври 59 партии и 7 обединения са регистрирани. Подадени бяха заявки от общо 64 партии и 8 обединения.

Това сподели представителят на ЦИК Александър Андреев на постоянен брифинг в Пресклуба в постройката на Народното събрание по отношение на подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври.

"Регистрация беше отказана на 5 партии и 1 коалиция, защото показаните документи не подхождаха на тези, които са планувани. По отношение на Национално придвижване "Единство и партия "Солидарност " броят на подкрепящите ги гласоподаватели е по-малък от планувания, т.е. по-малко от 2 500 ", добави още Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии и локални обединения и инициативни комитети могат да се записват в общинските изборни комисии,

добави Андреев.

Говорителят на ЦИК напомни, че на същата дата следва да бъдат оповестени цените на печатните и онлайн новинарските и доставчиците на онлайн новинарски услуги, като в този период би трябвало да ги дават на общинските изборни комисии, в случай че медиите са с районен обсег, а в случай че са с народен, на ЦИК и Сметната палата.

За електронните медии срокът изтича на 26 септември.

Андреев насочи вниманието и към правата на глас на български жители, живеещи отвън страната:

"Онези жители на държави-членки на Европейски Съюз, които дават отговор на условията за интензивно изборно право, могат да заявят да бъдат вписани в изборните описи и да упражнят правото си на глас. Изключението е само във връзка с тези жители, които на предходните избори са включени в изборните описи и те ще бъдат включени автоматизирано ", изясни той.

На 27 септември е стартът на предизборната акция за локалните избори 2019 година След това на 12 октомври изтича последният период за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес; гласоподавателите с трайни увреждания могат да изискат да гласоподават в преносима изборна кутия.

На 25 октомври е краят на предизборната акция.

И на 27 октомври ще гласуваме за кмет и общински съветници в обитаемото ни място. Изборният ден ще стартира в 7 сутринта и ще приключи в 20 часа; правото на глас се упражнява единствено с хартиена бюлетина.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР