България трябва също трябва да влага средства за развитие на

...
България трябва също трябва да влага средства за развитие на
Коментари Харесай

Курумбашев: Питаме колко дава ЕС за Северозапада. А България колко дава?

България би трябвало също би трябвало да влага средства за развиване на Северозапада, без значение какъв брой са европейските средства за района.

Такава позиция изрази евродепутатът Петър Курумбашев на среща с жители на Варна.

" Независимо от размера на европейското финансиране, което получаваме, ние като страна ще създадем ли нещо, с цел да имаме лични фондове? Непрекъснато питаме какъв брой пари ще дадат Франция и Германия на Северозападна България. А какъв брой пари даде България на Северозападна България? " - уточни Курумбашев.

По думите му, слагането на тематиката за основаване на народен фонд за развиване на Северозападна България е извънредно навременно.

" Зарадвах се, когато видях, че в различния бюджет, който предложи Българска социалистическа партия за 2018 година, попада подобен фонд в размер на 100 млн. лева Важни са обаче и планирането, и времевата рамка. Когато планираш, да планираш поддръжка за този район в идващите седем години с възходяща сума. Не инцидентно Екологичен потенциал не приема бюджети, които са година за година, а се приема седемгодишна бюджетна рамка на Европейски Съюз. " - добави евродепутатът.

Той акцентира и на нуждата от транспортни коридори.

" Крайно време е да има балкански транспортни коридори. В момента има автомагистрала Дурас-Тирана-Прищина. Сърбия построи автомагистрала сред Ниш и Димитровград. Просто би трябвало да бъде издигнат секторът сред Прищина и Ниш. По този метод ще се построи сухопътна връзка сред Адриатическо и Черно море . Втора връзка, по която би трябвало да се мисли, е Тирана-Скопие-София - и автомагистрала, и ж.п.-линия, която строим към този момент хилядолетия. Ако продължаваме в същия дух, ще надхвърлим периода за изграждане на Хеопсовата пирамида. Трета транспортна автомагистрала - от Сплит, Сараево през Южна Сърбия до Ниш, София, Варна и Бургас. Разбира се, че би трябвало да бъдат свързани с европейските транспортни коридори. Но би трябвало да дефинираме ясно интереса на Балканите. Пътищата ще подтикват и хората да пътуват, и развиването на бизнеса, и културния продан. " - акцентира Курумбашев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР