България трябва категорично да заяви, че руски закон за цензуриране

...
България трябва категорично да заяви, че руски закон за цензуриране
Коментари Харесай

Христо Грозев: Чувствам се заплашен да се завърна, у нас са инфилтрирани много агенти

България би трябвало изрично да съобщи, че съветски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към непознати жители или съветски сътрудници, принудени да емигрират поради него. Национален интерес на България е да разшири този проблем отвън моето оповестяване в този лист към правата на всички публицисти в Европа, евентуално застрашени от гонене от Москва.

" Чувствам се застрашен да се завърна в България. Наши следствия демонстрират забележителна инфилтрация на съветски сътрудници в страната. Ако се разхождам в родния Пловдив или по морето, за мен има заплаха. По-спокоен съм аз и за фамилията си в страната, в която се намирам. "

Това съобщи Христо Грозев от проверяващата група " Белингкат " при чуването пред българска парламентарна Комисия за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по закона за електронните известия.

За мен е неуместна тезата на дипломат Елеонора Митрофанова, че оповестяването ми за федерално търсене било обръщение към мен, че не съм добре пристигнал в Русия, тъй като аз имам възбрана за влизане още от 2012 година, добави Грозев. Повече от явно е, че Русия желае да приключи активността ми като проверяващ публицист и това е обръщение към всички проверяващи публицисти, сподели Грозев.

Даниел Митов от ГЕРБ сподели, че за него тезата на Русия в тази ситуация е неуместна и е ясно, че България би трябвало да реагира и най-малкото да призове европейските институции да реагират. Той го попита какви дейности, вътрешни и в чужбина, биха довели до " по-ярко изложение на позиция и биха били потребни за него и други проверяващи публицисти в такава обстановка ".

Запитан дали има концепция кои тъкмо следствия са провокирали тази реакция на съветското разследване, Грозев отвърна, че най-вероятно това е идентифицирането на 33-ма съветски военни, програмиращи ракетите, с които се убиват хора в Украйна и се унищожава украинска инфраструктура. Те бяха глобени от Европейски Съюз преди две седмици и дни по-късно излезе името ми за търсене, добави той.

По моя информация делата за детонациите в България, осъществени съгласно нашето следствие от ударна група на ГРУ, се движат доста постепенно. Други страни - Чехия, Украйна, Англия - проверяват същите нарушители за сходни дейности. Но по мои данни българската страна не изпраща сходни подробни запитвания най-малко към украинските органи и по този начин не спомага за разкриването на атентати на съветска военна група на територията на НАТО.

Тези хора не са скрити и не е правилно, че прокуратурата не може да ги открие - те са назначени от Владимир Путин за негови представители в разнообразни региони.

България би трябвало да си обясни кои са източниците на закани за националната сигурност, добави той.

Общувам единствено само с органите на ДАНС, които демонстрираха интерес към моята сигурност, сподели още журналистът на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него. След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или уведомили никой от държавното управление, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова.

Това което виждам в България е по-голяма централизация на сътрудници на въздействие, на съответни сътрудници на съветските служби заради безгрижно отношение към предоставяне на разрешителни за престояване на хора с парцели на Черноморието. Допуснали сме като количество много огромна инфилтрация на латентни сътрудници на съветските спецслужби. Това не е необратим развой - при проверка на раздадените визи ще се открият огромни, може би стотици или хиляди такива притежатели на местопребиваване и може да се вземат ограничения против тях. При по-стриктен надзор при бъдещо издаване на визи, тази бройка може да се ограничи, изясни той.

Има хора, идващи от Русия с етикета на нови опозиционери, само че са хора на съветските спецслужби, добави Грозев.

България е едно от основните за съветските служби страни тъй като доста по-лесно се намират ятаци и помощници, уточни още той. Поради ниския стандарт на живот в България тази активност им излиза доста на ниска цена. Страната ни е място относително елементарно за инфилтриране, са ми казвали хора от съветските спецслужби. Затова съгласно тях България е лесна плячка, добави той. 

Ивайло Мирчев от " Демократична България " попита знае ли за български публицисти, които са получавали финансиране от Русия под каквато и да е форма и може ли да уточни съответни имена.

" Убеден съм и имаме доказателства за финансови потоци, предал съм ги на българските правоохранителни органи, само че избирам те да си свършат работата и да не показвам имена ", отвърна Грозев. Като образец уточни, че " един от тези канали, по които са давани дезинформационни материали против възнаграждение, минава през македонския жител Дарко Тодорович, който се подвизава като сътрудник и специалист по съветски и украински тематики ". Просто проверете в кои български медии са оповестени негови дописки, приключи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР