България трябва да вземе по-сериозни мерки за ограничаване на руското

...
България трябва да вземе по-сериозни мерки за ограничаване на руското
Коментари Харесай

Велизар Шамаланов: В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими

България би трябвало да вземе по-сериозни ограничения за ограничение на съветското въздействие у нас, съобщи пред Bulgaria ON AIR някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов.

" Русия публично е оповестила НАТО за главен съперник. България е член на НАТО. В нашия район нападателните дейности на Русия са изключително забележими. Има доста учредения Русия да има интерес към нас ", уточни Шаламано

Според него на равнище връзки ще има напрежение сред България и Русия.

Той разяснява случая с изгонването на следващите съветски дипломати по обвиняване в шпионаж у нас. По думите му България има опция за взаимоотношение със служби на други страни членки на Европейски Съюз.

" Важното е, че в последна сметка българското държавно управление дава отговор за своята национална сигурност, само че бидейки член на НАТО има опция за взаимоотношение със служби на други страни от Европейски Съюз, някои от които имат мощно развити системи на сигурност. Нашата дарба за противодействане не би трябвало да се подценява. Важно е ние да мислим за укрепване на потенциала на нашето военно контраразузнаване ", изясни специалистът в предаването " Денят ON AIR ".

По отношение на ограниаване на съветското въздействие той подчертава върху военната техника.

" Над 90% от военната ни техника е подвластна от Русия. Бойните средства на армията ни са към момента от руско време. България е страната с най-висока степен на взаимозависимост от Русия във връзка с военна техника. Това е доста сериозен проблем ", акцентира той.

Според него спецификата на военното контраразузнаване е обвързвана с познаване на избрани процеси. Той уточни, че има нужда от усилване на този потенциал.

" Информацията, че двамата дипломати са сътрудници на ГРУ, постоянно се споделя. Те работят в комерсиалния отдел. Различните служби на посолствата интензивно се употребяват като прикритие. Русия има изключително мощно ГРУ към армията. Явно в Руското посолство има сериозен потенциал за осъществяване на разследващи интервенции ", изясни Шаламанов.

Бившият длъжностен министър на защитата сподели още, че главният съветски интерес в България е планът " Турски поток ". Друг огромен интерес на съветската страна бил планът Белене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР