България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края

...
България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края
Коментари Харесай

Всички рецепти трябва да са електронни до края на 2024-а

България би трябвало да успее да електронизира всички медикаменти до края на идната година. Това предвижда в ефира на " Събуди се ” здравният министър проф. Христо Хинков.

" Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че доникъде на идната година ще можем да бъдем подготвени всички медикаменти да се изписват посредством електронни предписания ”, разясни той.

" На среща с премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще почистим всички дефекти на системата за електронни предписания при антибиотиците ”, изясни министърът на опазването на здравето. По думите му България е преди всичко по антибиотична устойчивост в Европа и би трябвало да бъдат взети ограничения.

И разясни, че ще има дребна група лекари, за която издаването на електронни предписания няма да е наложително. Говоря за възрастни медици, които мъчно ще си извадят електронен автограф, нямат амбулаторна процедура и работят след пенсия ", сподели още здравният министър.

Той разяснява и ще има ли нови наложителни ваксини у нас.

" Задължителният имунизационен календар се преценя доста деликатно. Все отново мисля, че имунизациите за варицела и хепатит би трябвало да станат наложителни. След Нова година ще обсъдим тази тематика ”, разясни Хинков.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР