България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция между

...
България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция между
Коментари Харесай

Каракачанов предупреди, че България може да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС

България би трябвало да се опълчи на първата междуправителствена конференция сред Северна Македония и Европейския съюз, в случай че държи на националните и европейските ползи. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов по ТВ Европа.

" България не е срещу, само че ще каже, че не е време да се насрочва дата за осъществяване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е квалифициран да се появи в първи клас, има предучилищна подготовка ", сподели Каракачанов. Той обърна внимание, че " сега приказва от името на държавното управление. "

Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз Германия се надява първата конференция, която се възприема като същинското начало на договарянията, да се случи до края на тази година. Необходимо е обаче единогласие сред страните в Европейски Съюз.

В началото на месеца първо в изявление за македонска телевизия Каракачанов предизвести, че блокирането от страна на България е вероятен сюжет, в случай че Скопие не реши двустранните си исторически въпроси със София и не се придържа към Договора за добросъседство от 2017 година Специално бе упоменат разногласието за революционера Гоце Делчев.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев счита да разиска тематиката с българския си сътрудник Бойко Борисов, който ще посети в идващите седмици. Това ще бъде първа задгранична аудиенция в новия мандат на Заев, откакто през август той образува ръководеща коалиция с по-малката от двете албански партии в македонския парламент.

Също по този начин Каракачанов упрекна досегашния външен министър (а в новия кабинет на Заев - министър на евроинтеграцията) Никола Димитров, че три години не е направил нищо за възстановяване на двустранните връзки.

Споменавайки ръководителя на смесената историческа комисия от македонска страна Драги Георгиев, той съобщи още: " Тези хора нямат никакво желание да водят откровен разговор с България. Те считат, че може да замазват нещата. Те си фантазират, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е Европейски Съюз и по какъв начин работи. Те имаха три години да се превъзпитат ".

По думите му това не е смяна в политиката на България към Северна Македония, а придържане към позицията на държавното управление, утвърдена от Народното събрание.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР