България трябва да работи по-сериозно върху разпределянето на капацитетите, така

...
България трябва да работи по-сериозно върху разпределянето на капацитетите, така
Коментари Харесай

Директорът на Независимата енергийна борса: Необходимо е пазарно обединение със съседните ни страни

България би трябвало да работи по-сериозно върху разпределянето на потенциалите, тъй че да се дава опция на българската сила да се изнася, когато има добра цена в прилежащите пазарни зони. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов. По думите му е належащо пазарно обединяване със прилежащите ни страни.

Както всяко лято се следи известно повишение на цените на тока, споделя той. Причината е, че поради жегата се включват климатиците, потреблението на ток пораства, а оттова скачат и цените. На нашата борса токът се продава много по-евтино спрямо пазарите на прилежащите ни страни, сподели Константинов и изясни:

„ Разликата сред цената в България и тази в Гърция е над 20 евро – нещо, което не е доста обикновено. Същите разлики в някои часове се следиха и сред цените в България и Румъния. Същото нещо се повтори в посока Турция за месец август. Въпреки така наречен срив на тяхната валута цената на електрическата сила много се увеличи през август и потокът, който беше обичайно последните месеци от Турция към България се обърна и сега е от България към Турция. Най-вероятно това се получава заради незадоволителните налични трансгранични права за транспорт или така наречен потенциали сред обособените системи. За производителите има опция да създават и да изнасят някакво количество електрическа сила, само че в случай че потенциалите все още разрешават това количество да излезе, опцията, която посредством добър мениджмънт може да се реализира, е в пъти повече “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР