България трябва да продължи да плаща за доставките от Газпром

...
България трябва да продължи да плаща за доставките от Газпром
Коментари Харесай

България трябва да плаща на Газпром в долари, казаха от Европейската комисия

България би трябвало да продължи да заплаща за доставките от " Газпром " в долари , както е записано в контракта сред съветската компания и " Булгаргаз ", а не в рубли. Това стана ясно във вторник от отговора на представителя на Европейската комисия (ЕК) Тим Макфий на въпрос на " Клуб Z ".

Думите му пристигнаха на фона на диалозите за доставки с съветския монополист, макар че изискването на " Газпром " е заплащанията да са в рубли.

Във вторник представителят на Европейска комисия напомни насоките на комисията, оповестени още напролет, когато " Газпром " едностранно спря доставките до няколко европейски страни, в това число и България. В тях от комисията показват, че глобите на Европейски Съюз " не пречат на икономическите оператори да откриват банкова сметка в избрана банка за заплащания, дължими по контракти за доставка на природен газ в газообразно положение, във валутата, посочена в тези контракти ".

В българският случай валутата, посочена в контракта с " Газпром ", е долари.

" Смятам, че е значимо да си напомним, че България беше една от първите страни членки, изумени от съветското изнудване с газа ", сподели още представителят на Европейска комисия Тим Макфий.

По думите му общата посоката, в която се движи съюзът, е " отдалечаване от тези ненадеждни доставки, колкото се може по-бързо ".

Ден по-рано служебното държавно управление, макар че компанията едностранно спря доставките за България през април. Това стана, откакто Русия изиска всички заплащания за газа да бъдат в рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР