България трябва да прехвърли усилията си от компенсиране на пострадалите

...
България трябва да прехвърли усилията си от компенсиране на пострадалите
Коментари Харесай

По-ниски данъци и повече стимули за двигателите на растеж в Алтернативния бюджет на ИПИ

България би трябвало да трансферира напъните си от компенсиране на потърпевшите от COVID-19 към стимулиране на тези компании, които имат  предпочитание и опция да се разрастват и да са мотори на растежа. Това съобщи основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов по време на представянето на обичайния Алтернативен бюджет, който института всяка година създава. Той добави, че даже и  без ковид рецесията България е изоставаща в икономическия напредък, като единствено в нашия район има пет други страни, които по-бързо стопяват разликата с богатите страни от Западна Европа.

Основните акценти на различния бюджет тази година са:

По-ниски налози – Това включва ускорена данъчна обезценка за вложенията в машини; Намаляване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест за наетите в частния бранш. Насърчаване на заетостта и преквалифицирането на работещите в нови или растящи предприятия.

Съкращаване на разноски – по-ефективно ориентирани обществени разноски - да вземем за пример фамилни помощи за деца с рентабилен аршин и ориентирани към нуждаещите се семейства. Премахване на дотации и специфични данъчни преференции, изкривяващи конкуренцията. Нужно е и повишение на данъчната събираемост посредством затваряне на „ малки врати “ за неспазване на разпоредбите.

По-ефективен обществен бранш : Повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера при две условия: очевиден дисбаланс и дефицит на фрагменти (както да вземем за пример при медицинските сестри) и осъществяване на структурни промени (например посредством унищожаване на регулации, метаморфоза на дейността), водещи до оптимизация на личния състав. Ускоряване на промените посредством смели стъпки, в това число да вземем за пример при потреблението на електронни услуги, което ще разреши редуциране на разноските за настояща прехрана и заплати в администрацията.

По-бързи структурни промени : От 2021 година сме в неповторимата обстановка Европейският съюз безусловно да дава „ пари против промени “. Предлагаме с подготвяния народен проект за възобновяване да се заложат амбициозни и бързи промени още за 2021 година Това ще отвори достъпа до средства от Механизма за възобновяване и резистентност, които да поддържат измененията и промените.

Алтернативният бюджет на ИПИ оставя 3 милиарда лева повече в бизнеса за вложения и основаване на продуктивни работни места, редуцира неефективни разноски от 2 милиарда лева и има с 1 милиарда лева по-нисък недостиг от заложения в закона.

„ Моментният тласък е добре – сега стопанската система има потребност от него, само че той не би трябвало да става за сметка на фискалната дисциплинираност, която имахме през последните години “, означи различен представител на ИПИ Калоян Стойков. Той разяснява, че прогнозата на Министерството на финансите, че в идващите не една, а цели 3 години, с изключение на актуалната, България ще има недостиг по бюджета, е доста. „ Още повече че множеството от препоръчаните ограничения, които наподобяват като краткотрайни, в действителност съставляват обществени заплащания, които доста мъчно ще могат да бъдат прекратени, един път откакто стопанската система да се възвърне “, разяснява икономистът Калоян Стойков.

„ Голямата задача на България е по какъв начин тя да обезпечи условия за разцвет и замогване. Докато 2020 година фокусът е превъзмогване на непредвидения срив, то през 2021 година фокусът би трябвало да се подкрепи процесът на икономическо възобновяване. Нашият различен бюджет е ориентиран към бързо възобновяване на растежа с по-ниски налози за моторите на възобновяване. В него са залегнали редуциране на неефективни разноски, стесняване на недостига, спомагателни дотации за разширение на работните места, тъй като бизнесът най-добре знае по какъв начин да посрещне дефицитите сред потребностите на стопанската система и производството на образованието “, добави Лъчезар Богданов.

Държавният бюджет на страната за 2021 година ще коства по 7557 лева на всеки поданик, демонстрират калкулации на ИПИ, показани в така наречен разходна записка, която Институтът обичайно изготвя по плановете на показаната в Народното събрание за разискване държавна план-сметка за идната година. Ето по какъв начин наподобява тя:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР