България трябва да предприеме спешни мерки за намаляване на влиянието

...
България трябва да предприеме спешни мерки за намаляване на влиянието
Коментари Харесай

И Съветът на Европа поиска България спешно да ограничи влиянието на главния прокурор

България би трябвало да предприеме незабавни ограничения за понижаване на въздействието на основния прокурор върху идващия Висш правосъден съвет и неговата прокурорска гилдия. Този  отправи Комитетът на министрите на Съвета на Европа.

Именно отчетността на основния прокурор е на Европейската комисия за върховенството на закона у нас. По-рано тази седмица и Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши , които е имала до неотдавна, тъй като каузи от България са минавали наложително през прокуратурата у нас и първоначално до нея са достигали единствено дребни каузи.
Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е по този начин
Засилването на взаимоотношението сред българските управляващи и Европейската прокуратура разискаха министърът на правораздаването Иван Демерджиев...

Сега Съветът на Европа установи, че страната ни не извършва решението на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург по делото " Колеви против България ". То се касае най-много до непрекъснатия проблем, обвързван с неефективното следствие на убийства, принуждение и обезчестяване, и неналичието на самостоятелност на наказателните следствия, касаещи основния прокурор

Комитетът на министрите изяснява, че в случай че въздействието на основния прокурор върху Висш съдебен съвет не бъде понижено, няма по какъв начин да се вкара ефикасна процедура за краткотрайното му премахване от служба и осъществяване на дейно следствие. В апела на комитета се споделя, че властта на основния прокурор сега може да има " вцепеняващ резултат " върху лицата, които са натоварени с следствието против него.

Комитетът приканва българските управляващи да одобряват и конституционни промени, в случай че е належащо, само че " да се подсигурява независимостта " на хората, което вземат участие в следствие по отношение на основния прокурор.

По време на договарянията за сформиране на държавно управление, към тезата, че неотложно би трябвало да се приключи мандатът на Иван Гешев . Реформата на Висшия правосъден съвет също е една от тематиките, по които има консенсус. Предстои в идващите месеци да се разбере дали тези промени бъдат стартирани.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР