България трябва да подготви нови законодателни и, ако е необходимо,

...
България трябва да подготви нови законодателни и, ако е необходимо,
Коментари Харесай

Съветът на Европа иска от България независими разследвания срещу главния прокурор


България би трябвало да приготви нови законодателни и, в случай че е належащо, конституционни промени, с цел да подсигурява ефикасни следствия, надеждни механизми против безнаказаността, както и да обезпечи самостоятелни следствия против основния прокурор. Това съобщи в официално съобщение Съветът на Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението бе взето на последната постоянна среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на което бе прегледан въпросът за използването на решения на Европейския съд по правата на индивида.

Комитетът разиска напредъка на България по използването на група от решения на съда, които от няколко години се чака да бъдат изпълнени.

Решенията акцентират систематичен проблем с неефикасни наказателни следствия в България и липса на гаранции за независимостта на наказателни следствия, отнасящи се до основния прокурор и други високопоставени представители, близки до него или до нея.

Комитетът приветства приемането на ограничения, изключващи автоматизираното премахване на съдии след повдигнати обвинявания в закононарушения. Той показва и удовлетворение, че направени по-рано оферти, които са щели да застрашат независимостта на ръководителите на двете висши съдилища в България, не са били признати.

Въпреки това, във връзка с следствията, засягащи основния прокурор, комитетът отбелязва, че нито законодателните оферти от декември 2019 година, нито последвалото решение на Конституционния съд от юли 2020 година не подсигурява същинска самостоятелност.

Комитетът счита също така, че същото се отнася и за настоящия план за нова Конституция.

Комитетът прикани българските управляващи да приготвят нови законодателни и, в случай че е належащо, конституционни промени, с цел да уредят този въпрос. Той ги предизвиква да черпят ентусиазъм от съответните рекомендации на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Отправя се апел за нови ограничения, които да разрешат правосъден надзор в случаи на отвод от страна на прокурори да стартират следствие, като в същото време се избегне отварянето на прекомерно доста спомагателна работа за съдилищата и прокурорите.

Комитетът на министрите желае от българските управляващи постоянно да дават информация за работата си по законопроекта за конституционни промени.

Взето е решение за ново разглеждане на тази група проблеми на среща през март 2021 година, която ще бъде отдадена на използването на решенията на Европейския съд по правата на индивида.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР