България трябва да осигури хуманни условия за задържаните мигранти, по-специално

...
България трябва да осигури хуманни условия за задържаните мигранти, по-специално
Коментари Харесай

ООН ни натиска да се отнасяме по-хуманно към мигрантите

България би трябвало да обезпечи хуманни условия за арестуваните мигранти, по-специално деца, както и да ползва задържането като мярка единствено когато е строго неотложно. Това показаха специалисти по правата на индивида към Организация на обединените нации в края на първото си публично посещаване в страната, съобщи в прессъобщение Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ние сме изключително загрижени във връзка с задържането на деца мигранти. Някои от тях не са съпроводени от родителите си - това са най-уязвимите - и живеят при доста тежки условия ", сподели Нора Свеос, началник на делегацията на Подкомитета по попречване не изтезанията (ППИ) към Организация на обединените нации.

Делегацията на ППИ посети България от 24 до 30 октомври. Целта беше да се дадат препоръки за действието на самостоятелния орган за наблюдаване на България, чието публично наименование е Национален предпазен механизъм (НПМ), както и да се ревизират изискванията, при които са настанени лишените от независимост лица в страната.

Делегацията, дружно с членовете на българския Национален природонаучен музей, посети Специалния дом за краткотрайно настаняване на чужденци, където се задържат лица за определяне на самоличността или осъществяване на заповед за извеждането им от страната.

" Голям брой мигранти и лица, търсещи интернационална протекция, в България са арестувани в специфични центрове. Следва да подчертаем какъв брой е значимо на арестуваните мигранти и лица, търсещи протекция, да се обезпечават хуманни условия и да се дават нужните здравни услуги и съответна правна помощ. На арестуваните мигранти и лица, търсещи интернационална протекция, следва навреме да се дава цялостна информация по отношение на това, което се случва с тях - деяние, което изисква и обезпечаването на преводачи ", акцентира Свеос.

Делегацията посети също по този начин районни полицейски ръководства и затвори и организира поверителни изявленията с обособени арестувани лица и чиновници. Бяха осъществени и срещи с българските управляващи, членовете на Национален природонаучен музей, органи на Обединените народи, както и с представители на гражданското общество.

" Много се радваме, че имахме опция да посетим България и да проведем градивни диалози с управляващите, които ни осигуриха достъп до места за отнемане от независимост при спазване на наложените ограничавания по отношение на КОВИД-19. Същевременно работихме с Националния предпазен механизъм, с който имахме взаимни визити ", сподели Свеос.

Подкомитетът по попречване на изтезанията ще показа на държавното управление на България своя конфиденциален отчет, в който ще има наблюдения и рекомендации в следствие от визитата. Докладът ще остане конфиденциален, в случай че страната страна по Конвенцията не реши да го оповести обществено - деяние, за което Подкомитетът предизвиква управляващите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР